Svemir

Pronašli novu vrstu opasnog otpada, ima ga na tone i samo se gomila (VIDEO)

Pronašli novu vrstu opasnog otpada, ima ga na tone i samo se gomila (VIDEO)
Foto: Youtube / Printscreen | Pronašli novu vrstu opasnog otpada, ima ga na tone i samo se gomila (VIDEO)

Nedavno provedeno istraživanje otkrilo je da svemirske letjelice i dijelovi svemirskih stanica koji izgaraju pri povratku u Zemljinu atmosferu ostavljaju tragove metala u stratosferi. Ovo otkriće zabrinjava naučnike, budući da se sa sve većom količinom lansiranja u svemir očekuje da će količina metalne pare u stratosferi rasti.

Tim istraživača predvođen fizičarom Danielom Marfijjem iz Nacionalne uprave za okeane i atmosferu (NOAA) proučavao je stratosferske aerosole, čestice prisutne u gornjim slojevima Zemljine atmosfere.

Ovi aerosoli često sadrže kapljice sumporne kiseline, koje se proizvode oksidacijom gasa karbonil-sulfida, kako prirodnog tako i antropogenog porijekla. Ove kapljice mogu sadržavati tragove metala i silicijuma koji dolaze iz meteora koji ulaze u atmosferu.

Međutim, istraživači su otkrili da oko 10 odsto stratosferskih aerosola iznad određene veličine sadrži čestice isparene svemirske letjelice, posebno aluminijuma. Ovo otkriće je od posebnog interesa jer sa sve većim brojem satelita i svemirskih letjelica lansiranih u svemir, očekuje se povećanje broja događaja ponovnog ulaska u Zemljinu atmosferu.

Posljedice prisutnosti ovih metalnih čestica u stratosferi nisu potpuno jasne, ali bi mogle uticati na procese smrzavanja vode u led u stratosferi te promijeniti karakteristike čestica stratosferskih aerosola. Osim toga, mogu izazvati taloženje soli na česticama aerosola i promijeniti lom svjetlosti u stratosferi.

S obzirom na ubrzan rast svemirske industrije i povećan broj satelita koji će se vraćati u Zemljinu atmosferu u budućnosti, istraživači pozivaju na dalje proučavanje učinaka metalnih para iz svemira na našu atmosferu, prenosi "Klik". Ova studija sugeriše da bi količina metala u stratosferskim česticama mogla dostići nivo koja se upoređuje s meteorskim metalima u narednim decenijama, a to bi moglo imati nepoznate posljedice na okolinu i klimu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije