Svemir

Pratite nas na Google news

Prva privatna japanska raketa stigla u kosmos

Prva privatna japanska raketa stigla u kosmos
Foto: Ilustracija | Prva privatna japanska raketa stigla u kosmos
N.N.

Japan konačno može da se priključi zemljama koje su realizovale privatne letove u kosmos, a posljednji test let značajan je korak za sve privatne kosmičke programe.

Kompanija Interstellar Technologies uspješno je lansirala svoju MOMO-3 raketu, te je ova uspjela da pređe Karmanovu liniju – zamišljenu visinu koju je Međunarodna vazduhoplovna federacija prihvatila kao granicu koja se obično koristi za definisanje razgraničenja između Zemljine atmosfere i kosmosa – da bi se odmah nakon toga srušila u Atlantski okean. Iako se radi o skromnom početku – let je potrajao osam minuta i 35 sekundi – ipak je u pitanju značajan napredak, budući da su se prethodna dva test leta završile prije nego su i počela.

Konačni cilj kompanije Interstellar je da u kosmos šalje satelite, a za djelić sume koju vladine agencije troše na te aktivnosti, pa je posljednji let korak bliže ka ostvarenju tog plana. Najveći problem sa kojim se kompanija na tom putu suočava jeste kontroverzna prošlost osnivača Takafumi Horia, budući da su ga vlasti ranije teretile za pronevjeru novca, ali bi uspjeh na polju privatnih svemirskih letova to mogao da ispravi, te kompaniji omogući dalji razvoj.

(pcpress)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije