Svemir

Prvi Turčin lansiran u svemir

Prvi Turčin lansiran u svemir
Foto: Tanjug | Prvi Turčin lansiran u svemir

SpaceX je sinoć po evropskom vremenu lansirao još jednu privatnu misiju astronauta prema Međunarodnoj svemirskoj stanici, a među četvoricom astronauta je i prvi Turčin u svemiru.

Raketa SpaceX Falcon 9 poletjela je sa lansera 39A u NASA-inom svemirskom centru Kenedi u 16:49 sati po lokalnom vremenu, a lansiranje je organizovala hjustonska kompanija Axiom Space.

Lansiranje je, navodi space.com, prvobitno bilo zakazano za srijedu, ali je odgođeno za jedan dan kako bi se omogućilo više vremena za provjere prije lansiranja.

Ax-3 posadu predvodi Mihael Lopez-Alegria, bivši NASA-in astronaut koji sada služi kao glavni astronaut Axiom Spacea. Pridružio mu se pilot misije Valter Viladei, pukovnik italijanskog ratnog vazduhoplovstva koji je prošlog ljeta odletio u suborbitalni svemir s Virgin Galactic; prvi turski astronaut, Alper Gezeravči; i rezervni član astronauta Evropske svemirske agencije (ESA) Markus Vandt. Gezeravči i Vandt će biti angažovani kao stručnjaci za misiju.

Lopez-Alegrija je državljanin Španije, kao i SAD, tako da se Axiom Ax-3 vodi kao prva sveevropska komercijalna misija astronauta na ISS.

Uspješno polijetanje Falcona 9 praćeno je povratkom na Zemlju prvog stepena rakete. Buster je sletio u SpaceX-ovu zonu sletanja-1 na bazi Cape Canaveral, koja se nalazi pored lansirnog centra nešto manje od osam minuta nakon lansiranja kako je planirano.

Freedom se odvojio od drugog stepena Falcona 9 oko 12 minuta nakon lansiranja, započevši otprilike 36-satno orbitalno putovanje kapsule do susreta sa ISS-om.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije