Svemir

Prvi let SpaceX s ljudskom posadom u junu 2019.

Prvi let SpaceX s ljudskom posadom u junu 2019.
Foto: SpaceX | Prvi let SpaceX s ljudskom posadom u junu 2019.

Američka svemirska agencija NASA objavila je da će prvi let rakete SpaceX s ljudskom posadom do Međunarodne svemirske stanice (ISS) biti izveden u junu 2019.

Nedugo zatim, u avgustu, biće lansirana raketa koju je proizveo Boing, navela je NASA.

Do sada je, kao što je i uobičajeno u domenu odlaska u svemir, bilo mnogo odlaganja. NASA ubuduće namjerava da svakog mjeseca obavještava javnost o rokovima i odlaganjima.

"Datumi lansiranja su i dalje pod znakom pitanja i očekujemo da bi oni mogli da se promijene s približavanjem lansiranja. To su nove rakete i inženjerske ekipe imaju dosta posla prije nego što sistemi ne budu spremni za polijetanje", rekao je direktor odsjeka za privatne letove u NASA Fil Mekalister.

Ova dva leta se smatraju testovima, u kojima će po dva astronauta iz obje rakete provesti po dvije nedelje na ISS prije povratka na Zemlju. Ako sve bude uspješno, NASA će dugoročno koristiti SpaceX i Boing za slanje astronauta na ISS na redovne misije od po šest meseci.

Prije letova s astronautima, SpaceX će izvesti test bez ljudske posade u januaru a Boing u martu 2019.

SpaceX će koristiti svoju raketu "Falcon 9" na vrhu koje će biti kapsula Crew Dragon. Prva verzija te kapsule, "Dragon", trenutno se koristi za slanje materijala na ISS.

Što se tiče Boinga, njegovu kapsulu Starliner u svemir će odneti raketa "Atlas V", djelo United Launch Alliance, istorijskog konstruktora raketa za američku vladu a sada zajedničke operacije Boinga i Lokid Martina.

NASA je od 2011. bila primorana da plaća mjesta na ruskim "Sojuzima" da bi slala astronaute na ISS. Američka agencija se nada da će letovi SpaceX i Boinga biti uspješni jer ugovor s Rusijom ističe u novembru 2019.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije