Svemir

Prvi meteorski roj u godini

Prvi meteorski roj u godini
Foto: OpenClipart-Vectors/Pixabay | Prvi meteorski roj u godini

​Prvi ovogodišnji meteorski roj su naravno Kvadrantidi.

Matično sazviježđe Kvadrantida je nekada bilo sazviježđe Quadrans Muralis, koje je sada dio sazviježđa Volar, a gdje je i radijant (prividno mjesto gdje se meteori pojavljuju na nebu) Kvadrantida.

Kvadrantidi su aktivni od 28. decembra do 12. januara, mada o početku i kraju ovog roja u toku godine se može naći više različitih datuma (npr. od 26. decembra do 16. januara). Maksimum je u noći između 3 - 4. januara. Spadaju u najbrojnije meteorske rojeve poslije Geminida i Perseida.

Kvadrantidi su ostaci komete 2003 EH1.

Najbolje vrijeme za posmatranje je od 21h do 4:30h (3 - 4. januar), dok je očekivani Zenitski Prosjek po Času (ZPČ) od 40 do 70 meteora za Srbiju kada je sve idealno, a dešava se da taj broj premaši i 90 meteora po času. Ipak, realnost je vidjeti 10-ak meteora svakih sat vremena.

Ovaj roj je za astronomsko uživanje stanovnika sjeverne zemljine hemisfere, ali može se čuti i da je neko sa južne hemisfere vidio nekoliko kvadrantida.

Najveća vjerovatnoća pojave Kvadrantida je, za razliku od drugih rojeva, nisko na horizontu.

Ova meteorska "kiša" zna da bude propraćena veoma sjajnim meteorima, tzv. bolidima sa magnitudama od preko -4 (sjajniji od Venere).

Ukoliko želite da posmatrate ovaj meteorski roj po ovom hladnom vremenu, poželjno je pobjeći od gradskog svjetla, odnosno da se posmatra sa što tamnije lokacije. Ukratko, važi pravilo: manje svjetlosnog zagađenja, više viđenih meteora, prenosi NationalGeographic.

Ipak, nema jedinstvenog mišljenja o vremenu maksimuma jer Američko meteorsko društvo smatra da je maksimum između 2 i 3. januara, dok Međunarodna meteorska organizacija misli da je to 3. januara u 21:40. Dakle, nema čvrstih garancija o vremenu maksimuma.

Mjesečina ove godine neće praviti problema ali oblaci možda hoće. Mlad Mjesec će izlaziti i zalaziti zajedno sa Suncem.

Kako pronaći radijant Kvadrantida?

Većina nas na nebu lako može naći sazviježđe Veliki Medvjed i njegov prepoznatljivi dio Velika Kola. Jednostavno posmatrajte nebo malo dalje od vrha Velikih kola u blizini zvijezde Alkaid.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije