Svemir

Putin odobrio ideju o zajedničkom razvijanju zastava Rusije i Kine na Marsu

Putin odobrio ideju o zajedničkom razvijanju zastava Rusije i Kine na Marsu
Foto: Tanjug/AP | Putin odobrio ideju o zajedničkom razvijanju zastava Rusije i Kine na Marsu

HARBIN - Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je dobrom idejom prijedlog da se u budućnosti kineska i ruska zastava zajedno istaknu na Marsu.

Putin je to izjavio prilikom posjete Politehničkom univerzitetu u Harbinu, prenosi RIA novosti.

Ruskom predsjedniku je predstavljena izložba posvećena svemirskim tehnologijama, prikazan je model rovera koji se koristi na Marsu sa tehnologijom automatskog razvijanja zastave.

Predstavnici kineske strane su istakli da bi željeli da nastave da rade zajedno sa Ruskom Federacijom u kosmičkom sektoru, kako bi kineska i ruska zastava bile zajedno razvijene na Marsu.

"To je dobra ideja“, odgovorio je Putin na prijedlog, prenosi Tanjug.

Politehnički univerzitet Harbin je jedna od vodećih visokotehničkih obrazovnih institucija u Kini, glavni centar ključnih naučnih i tehnoloških razvoja i inovacija. Ovdje studira više od 58.000 studenata. Od maja 2020. godine, univerzitet je pod američkim sankcijama, a zvanični razlog je "nabavka i pokušaj nabavke robe proizvedene u SAD kao podrška programima povezanim sa Narodnooslobodilačkom vojskom Kine“.

Putin danas završava državnu posjetu Kini u koju je doputovao 15. maja uveče po moskovskom vremenu. Ovo je njegovo prvo putovanje u inostranstvo nakon što je ponovo izabran i stupio na dužnost šefa države.

         

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije