Svemir

Rakete "Sarmat" stupaju na dežurstvo od jeseni

Rakete "Sarmat" stupaju na dežurstvo od jeseni
Foto: Arhiva/Ilustracija | Rakete "Sarmat" stupaju na dežurstvo od jeseni
N.N.

Generalni direktor "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin izjavio je da testiranja najnovije ruske interkontinentalne rakete "Sarmat" traju tokom cijele ove godine, dok je na jesen planirano prvo borbeno dežurstvo.

"Testiranja će trajati tokom cijele ove godine, iako je planiramo da već krajem ove jeseni u borbeno dežurstvo stavimo i prve serijske rakete", rekao je Rogozin za TV "Rusija 24".

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je ranije da je 20. aprila s kosmodroma Pleseck izvedeno prvo lansiranje rakete "Sarmat" u okviru državnog programa testiranja.

Vojni resor je objavio da su potvrđene sve očekivane karakteristike rakete tokom svih etapa leta, a da su probni borbeni blokovi stigli u predviđenu oblast poligona Kura na Kamčatki.

Nakon završetka programa ispitivanja, raketni kompleks "Sarmat" postaće dio naoružanja Strateških raketnih snaga Rusije, prenio je "Sputnjik".

U Užurskoj raketnoj jedinici u Krasnojarskom kraju već je u toku priprema glavnog raketnog puka koji će upravljati novim raketnim kompleksom. Napredni kompleks "Sarmat" zamijeniće rakete "Vojevoda".

U Ministarstvu odbrane su naveli da "Sarmat" može da pogodi mete na velikoj udaljenosti, koristeći različite putanje leta i garantovano može da zaobiđe sve perspektivne sisteme protivraketne odbrane.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije