Svemir

Rekordna neutronska zvijezda "Crna udovica" masivnija nego što se mislilo

Rekordna neutronska zvijezda "Crna udovica" masivnija nego što se mislilo
Foto: Gerd Altmann/Pixabay/Ilustracija | Rekordna neutronska zvijezda "Crna udovica" masivnija nego što se mislilo

Jedna od najfascinantijih neutronskih zvijezda u svemiru izgleda da je još masivnija nego što su naučnici mislili i to na gornjoj granici onoga što smo mislili da je fizički moguće.

Naučnici su izmjerili masu neutronske zvijezde PSR J0952-0607 i utvrdili da je zapravo najmasivniji pulsar ikada otkriven koji je 2,35 puta masivniji od Sunca.

Ukoliko tačno, to će "Crnu udovicu" svrstati na gornju granicu koju su naučnici smatrali mogućom - oko 2,3 mase Sunca za neutronsku zvijezdu.

To je takođe čini i savršenim kandidatom za ispitivanje procesa koji se odigravaju u neutronskim zvijezdama i boljeg razumijevanja čudnog kvantnog stanja u kojima se materija i njima nalazi.

"Otprilike znamo kako se materija ponaša u gustini nukleusa, poput nukleusa atoma uranijuma. Neutronska zvijezda je poput ogromnog nukleusa, ali je njegova masa 500.000 do milion puta veća od Zemljine i u tom slučaju postoji mnogo nepoznanica", objašnjava Aleks Filipenko sa Univerziteta Berkli.

Neutronske zvijezde su urušena jezgra masivnih zvijezda čija je masa bila osam do 30 puta veća od Sunčeve, prije nego što su ušle u fazu supernove i izbacile veći dio mase u svemir.

Jezgra koja iza njih ostanu najčešće su oko 1,5 puta teža od Sunca i jedan su najgušćih objekata u svemiru. Jedini gušći su crne rupe.

Radi bolje ilustracije treba znati da je sva ta masa spakovana u sferni objekat prečnika samo 20 kilometara. Pri takvoj gustini, protoni i elektroni mogu da se spoje u neutrone. Jedina stvar koja sprečava ovakvu loptu neutrona da se dalje uruši u crnu rupu jeste sila koja je potrebna da okupiraju isto kvantno stanje.

Ove zvijezde su takođe nevjerovatno brze i njihove rotacije se mjere u milisekundama. PSR J0952-0607 je drugi najbrži pulsar u Mliječnom putu i okreće se oko svoje ose 707 puta u sekundi.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije