Svemir

Pratite nas na Google news

Rješavanje misterije neuhvatljive crne rupe: Pronađen kosmički ubica

Rješavanje misterije neuhvatljive crne rupe: Pronađen kosmički ubica
Foto: Ilustracija | Rješavanje misterije neuhvatljive crne rupe: Pronađen "kosmički ubica"
N.N.

Naučnici su pronašli crnu rupu "kosmički ubica" koja bi mogla biti dugo očekivana karika koja nedostaje u rješavanju jedne od misterija kosmosa.

Smatra se da je ta crna rupa primjer objekta "srednje mase", za koji naučnici dugo misle da postoji, ali za šta nisu imali dovoljno dokaza.

Nova istraživanja najbolji su dokaz o takvim crnim rupama srednje veličine, koje su do sada za naučnike bile misterija.

Crne rupe su oko 50.000 puta veće od Sunca, manje od supermasivne crne rupe koja bi nastanila jezgro velikih galaksija, ali veće od one nastale urušavanjem masivnih zvijezda.

Naučnici su i ranije iznosili dokaze o takvim crnim rupama, ali novo otkriće je do sada najubjedljiviji primjer takve pojave.

Astronomi su prikupili nove dokaze kada je crna rupa bila odgovorna za ono što je NASA nazvala "kosmičkim ubistvom". Primijećen je kada je uništio zvijezdu koja se preblizu približavala, i time upozorila naučnike o svom postojanju.

Da bi ga uočili, astronomi su morali da koriste dvije rendgenske opservatorije - jednu od NASA, a drugu od Evropske svemirske agencije - kao i svemirski teleskop Habl. Kombinovanjem opažanja sva tri satelita uspjeli su da pronađu snažni bljesak iks zraka do njihovog izvora.

"Crne rupe srednje mase su veoma neuhvatljivi objekti i zato je važno pažljivo razmotriti i isključiti alternativna objašnjenja za svaki pojedinačni slučaj. To je ono što nam je Habl dozvolio da uradimo za našeg kandidata", rekao je Dačeng Lin sa Univerziteta u Nju Hempšira, glavni istraživač studije.

Nagovještaji o mogućoj crnoj rupi prvi put su pronađeni kada su rendgenski opservatoriji NASA i ESA 2006. godine pokupili snažni bljesak iks zraka koji su stigli negdje u svemiru.

Podaci nisu bili dovoljni da potvrde da li je bljesak došao iz ili van naše galaksije. Astronomi su mogli samo da kažu da ju je vjerovatno izazvala zvijezda koja se pocijepala kad se približila moćnom objektu poput crne rupe.

Naučnici su bili iznenađeni kada su otkrili da bljesak nije došao iz centra galaksije, gdje bi se očekivalo da se nađe takva ogromna crna rupa. To je bila prva sugestija da bi zvijezdu mogla biti rastrzana crnom rupom srednje mase, piše "Independent".

Drugo objašnjenje je bilo da je slop zraka mogao biti poslat iz naše sopstvene galaksije, Mliječnog puta. Podaci su mogli biti rezultat neutronske zvijezde - zdrobljenih ostataka zvijezde koja je eksplodirala - koja se hladila nakon zagrijavanja, prenosi B92.

Kada je svemirski teleskop Habl bio uperen prema izvoru rendgenskih zraka, došli su do zaključka da, ne samo da se crna rupa nalazi izvan našeg Mliječnog puta, već i da dolazi upravo iz takvog mjesta za koje su astronomi pretpostavljali da će biti dom crnih rupa srednje veličine, odnosno IMBH.

Otkrivanje takve IMBH odgovorilo bi na mnoštvo pitanja o kosmosu, uključujući i misteriju gdje oni "vrebaju" sve ovo vrijeme. Ali, Lin i njegov tim ovim otkrićem otvaraju i druge misterije, za koje se nadaju da će riješiti dodatnim istraživačkim radom, poput toga da li će IMBH moći da preraste u najveći astronomski objekat koji postoji u svemiru - supermasivnu crnu rupu.

(Sputniknews.com)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije