Svemir

Robot se izgubio na Marsu

Robot se izgubio na Marsu
Foto: N.N. | Robot se izgubio na Marsu

Robot "Kjuriositi", koji šeta Marsom, izgubio je orijentaciju i jedno vrijeme stajao je u mjestu, ali je nastavio da šalje podatke sa "crvene planete", saopštila je Nasa.

Tehnologija je omogućila razvoj navigacije koja u svakom trenutku govori gdje se nalazimo na Zemlji. Isti princip koriste i roboti i sonde koji istražuju svemir.

Ali, kao što se i ljudima na Zemlji dogodi da povremeno zalutaju, tako se i robot na Marsu - izgubio, objašnjavaju naučnici.

Tokom obavljanja svojih poslova, "Kjuriositi" je izgubio orijentaciju. Neki podaci o visini nisu bili ispravni, pa ni on nije mogao donijeti tačne i sigurne odluke.

"Zbog toga se prestao kretati, stao je na mjestu dok se ponovno ne snađe", zapisala je na službenom blogu geolog sa Univerziteta Kalifornija Daun Samner.

To ne znači da je "Kjuriositi" prestao da radi ili da je izgubljen. Nastavio je da šalje podatke naučnicima, koji su na osnovu onoga što je poslao napravili plan kako da ga vrate na pravi put.

Tako su inženjeri Nase napravili program koji će "Kjuriositiju" reći gdje se tačno nalazi i pomoći mu da nastavi sa svojom misijom.

Kako je izvijestila Nasa, "Kjuriositi" sada ponovno može da istražuje na Marsu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije