Svemir

"Rogata" kometa vidljiva sa Zemlje poslije 70 godina

"Rogata" kometa vidljiva sa Zemlje poslije 70 godina
Foto: Pexels/Ilustracija | "Rogata" kometa vidljiva sa Zemlje poslije 70 godina

Evropska svemirska agencija (ESA) objavila je da će ''rogata'' kometa 12P/PonsBrooks biti vidljiva sa Zemlje prvi put nakon 70 godina.

Ukoliko vremenske prilike dozvole, kometa će moći da se vidi krajem ovog i početkom narednog mjeseca, a biće vidljiva i golim okom, iako je preporučeno da se posmatra pomoću dvogleda ili malog teleskopa.

Kako bi se vidio svijetleći rep komete, na nebu je treba tražiti poslije zalaska sunca, iznad horizonta prema zapadu, javlja Ansa.

Sljedećeg juna dostići će minimalnu udaljenost od Zemlje, ali tada više neće biti vidljiva sa sjeverne hemisfere, a prema ESA naredni put će prići Zemlji 2095. godine.

Kometa 12P je drevni kosmički ledeni breg, formiran prije otprilike 4,6 milijardi godina.

Otprilike svake 71 godine vraća se u Sunčev sistem i iz tog razloga spada u porodicu periodičnih kometa, poput poznatije Halejeve komete.

Prvi put ju je uočio astronom Žan-Luj Pons 12. jula 1812, a kometa 12P je zatim ponovo otkrivena u svom sljedećem prolazu blizu Zemlje, 1883. godine, od strane Vilijama Roberta Bruksa, po kome je i dobila ime, prenosi Tanjug.

Njeno jezgro, široko 30 kilometara, je neka vrsta prljave snežne grude, aglomeracije leda, prašine i kamenitog materijala, koja oslobađa gas i prašinu u blizini Sunca.

Jedna važna karakteristika komete je povećanje osvijetljenosti, koje se naziva "izlivi".

Tokom njenog sadašnjeg prolaska, već je deset izliva zabilježeno od prošlog jula, prvi je bio nepravilnog oblika zbog kojeg kometa liči na čuveni svemirski brod "Milenijumski soko" iz filma "Ratov zvezda", a zbog čega je nazvana "rogata" kometa.

Izlivi su takođe zabilježeni 1883. i 1954. godine, a sumnja se i da su viđeni iznad Kine 1385. i na italijanskom nebu 1457. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije