Svemir

Rogozin: MSS nedovoljno efikasna u trenutnoj geopolitičkoj situaciji

Rogozin: MSS nedovoljno efikasna u trenutnoj geopolitičkoj situaciji
Foto: Wikimedia | Rogozin: MSS nedovoljno efikasna u trenutnoj geopolitičkoj situaciji

Međunarodna svemirska stanica (MSS) nije dovoljno efikasna u trenutnoj geopolitičkoj situaciji, izjavio je generalni direktor ruske svemirske korporacije "Roskosmos" Dmitrij Rogozin.

On je rekao da je problem to što još nije razmještena ruska orbitalna servisna stanica koja bi bila nekoliko puta efikasnija.

Rogozin je izrazio nadu da će buduća orbitalna stanica omogućiti popravke i zamjenu opreme tokom leta, odnosno da će služiti kao "vječna platforma za podršku".

"Već smo započeli fazu skiciranja dizajna. Biće nam potrebno još nekoliko godina. Ukoliko budemo dovoljno vrijedno radili, možda će biti moguće da prvi modul pošaljemo u orbitu 2026. godine", istakao je Rogozin.

Rogozin je naglasio da nije poželjna praznina između rada MSS-a i lansiranja nove stanice te da bi pauza od nekoliko godina dovela do gubitka vještina timova za obuku i vršenje istraživanja, javio je TASS.

Predsjednik SAD Džozef Bajden najavio je 24. februara da će sankcije koje su SAD i njihovi saveznici uveli Rusiji zbog situacije u Ukrajini pogoditi ruski sektor visoke tehnologije i svemirski program.

On je upozorio da će SAD prepoloviti izvoz visoke tehnologije u Rusiju i da će time pogoditi svemirski program.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije