Svemir

Rogozin: Pritisak u modulu MSS opao zbog isticanja vazduha

Rogozin: Pritisak u modulu MSS opao zbog isticanja vazduha
Foto: Ilustracija | Rogozin: Pritisak u modulu MSS opao zbog isticanja vazduha
Srna

Direktor ruske agencije za svemirska istraživanja "Roskosmos" Dmitrij Rogozin rekao je danas da je pritisak u modulu Međunarodne svemirske stanice /MSS/ opao zbog isticanja vazduha.

 

On kaže da je pritisak opadao u protekle dvije sedmice i prije nego što su se motori ruskog istraživačkog modula "Nauka" uključili neposredno nakon pristajanja uz Međunarodnu svemirku stanicu i da dva incidenta nisu povezana.

U saopštenju "Roskosmosa" ističe se da je pad pritiska rezultat manjeg isticanja vazduha u izolovanoj komori modula "Zvijezda" i da će biti povećan u naredna 24 časa.

"To je bilo očekivano i nije bilo iznenadnog pada pritiska u modulu `Zvijezda` što nije povezano sa istraživačkim modulom", rekao je Rogozin.

Pritisak u uslužnom modulu opao je 29. jula na dan kada je pristao istraživački modul "Nauka".

Isticanje vazduha u modulu "Zvijezda", u kojem borave članovi posade i smješteni su sistemi za održavanje života, primjećen je prošle godine. Isticanje ne predstavlja opasnost po posadu.

Rusija je juče saopštila da su problem sa kompjuterskim programom i moguća greška u ljudskoj pažnji odgovorni za vanrednu situaciju izazvanu iznenadnim uključenjem motora modula "Nauka".

Rogozin je dodao da su članovi posade danas ušli u modul nakon što je vazduh testiran i očišćen. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije