Svemir

Rogozin o odlaganju američkog leta u svemir: Rusima oblaci nisu smetali

Rogozin o odlaganju američkog leta u svemir: Rusima oblaci nisu smetali
Foto: Pixabay/Ilustracija | Rogozin o odlaganju američkog leta u svemir: Rusima oblaci nisu smetali

Generalni direktor ruske svemirske agencije "Roskosmos" Dmitrij Rogozin oglasio se na Twitteru povodom otkazanog leta u svemir iz "Kenedi centra" u SAD.

"Prije tačno godinu dana, 27. maja, kada smo krenuli po lošem vremenu iz Plesetska, munja je pogodila našu raketu. Ipak, lansiranje je bilo uspješno. Ovakve čudne slučajnosti nisu neuobičajene kada imate posla s letom u svemir", napisao je Rogozin na nalogu na Twitteru.

U 22.33 po srednjeevropskom vremenu, 27. maja, astronauti Dag Harli i Bob Benken, trebalo je da polete na Međunarodnu svemirsku stanicu. U tome su ih spriječili nepovoljni vremenski uslovi i zakazan je novi termin za 30. maj.

Zajednička misija NASA i "Spejs iksa" omogućila bi prvi odlazak posade sa tla SAD, u posljednjih devet godina, što ju je svrstalo u "istorijske".

Kao odgovor na odlaganje, Rogozin se podsjetio uspjeha ruskih misija na Twitteru, i to nepun sat pošto je američka akcija otkazana.

Čestitao je komandi Svemirskih snaga, borbenoj ekipi kosmodroma Plesetsk, i ostalim timovima i pojedincima koji su u misiji Rusije učesvovali, uz  poruku: "Munja vam nije bila prepreka".

Rogozin je inače nedavno izjavio i da su "pokušaji privatizacije Mjeseca" u suprotnosti sa međunarodnim pravom i to povodom uredbe koju je američki predsjednik Donald Tramp potpisao, a kojom se proglašava da Vašington ima pravo da koristi resurse sa Mjeseca, u okviru NASA programa "Artemida".

(rts.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije