Svemir

Roskosmos i NASA pregovaraju o zajedničkim letovima do MKS

Roskosmos i NASA pregovaraju o zajedničkim letovima do MKS
Foto: N.N. | Roskosmos i NASA pregovaraju o zajedničkim letovima do MKS

NURSULTAN - Svemirske agencije Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, Roskosmos i NASA, u pregovorima su o međusobnom obezbjeđivanju mjesta na letovima do Međunarodne kosmičke stanice (MKS), izjavio je danas predstavnik Roskosmosa u Kazahstanu, Anatolij Krasnikov.

"Govorimo o situaciji kada će ruski kosmonauti letjeti američkim svemirskim brodovima, a američki astronauti nastaviće da lete našim svemirskim letjelicama. Jasno je da ovo predstavlja hitnu potrebu, budući da vidimo da se pojavio nov sistem prebacivanja ljudskih posada do MKS", rekao je Krasnikov na konferenciji za štampu, misleći na uspješno pristajanje američkog svemirskog broda "Kru dragon" na MKS.

Članovi posade MKS moraju da budu u stanju da upravljaju i ruskim i američkim transportnim sistemom da bi obezbjeđivali međusobnu podršku, rekao je Krasnikov, ističući da za to postoji interesovanje obe strane.

U ime Roskosmosa, Krasnikov je čestitao američkim kolegama na uspješnom lansiranju broda "Kru dragon", odnosno njegovom pristajanju na MKS, koje je proteklo bez poteškoća, navodi Tass.

"Čestitamo im od srca, to je zaista velik uspjeh za njih i nešto fantastično", rekao je Krasnikov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije