Svemir

Rover Curiosity objavio selfi s Marsa

Rover Curiosity objavio selfi s Marsa
Foto: NASA | Rover Curiosity objavio selfi s Marsa

Početkom marta NASA rover Curiosity počeo se približavati impresivnoj formaciji stijenja visokoj oko šest metara koju su naučnici nazvali "Mont Mercou".

Rover je pritom snimio selfi na kojem se vidi kako stoji ispred Mont Mercoua pored nove rupe za bušenje iz koje će izvlačiti uzorke.

Područje koje sada proučava rover je na prelazu između "glinene jedinice" i "sulfatne jedinice" koja se nalazi ispred planine Sharp, visoke pet kilometara, piše NASA.

Složen selfie

Mada izgleda kao da je neko drugi snimao Curiosity, zapravo se radi o složenom selfiju. Ovaj marsovski selfie sastavljen je od 60 slika koje je 26. marta snimio uređaj Mars Hand Lens Imager (MAHLI) koji se nalazi na robotskoj ruci rovera. Te snimke su zatim kombinovane s 11 fotografija koje je 16. marta snimio uređaj Mastcam koji se nalazi na vrhu rovera, odnosno na njegovoj "glavi".

Rover Curiosity lansiran je krajem 2011. godine, a na Mars je sletio u avgustu 2012. Glavna misija mu je istraživanje klime na Marsu i njegove geologije kako bi se utvrdilo da li je područje unutar kratera Gale, gdje je rover sletio, ikada bilo povoljne za razvoj mikrobnih oblika života.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije