Svemir

Rover na Marsu prvi put napravio kiseonik

Rover na Marsu prvi put napravio kiseonik
Foto: Ilustracija | Rover na Marsu prvi put napravio kiseonik
Tanjug

Rover NASA "Prezervans" transformisao je ugljen-dioksid iz Marsove atmosfere i pretvorio ga u kiseonik, što je prva transformacija urađena na drugoj planeti, saopštila je NASA.

"Ovo je ključan prvi korak ka pretvaranju ugljen-dioksida u kiseonik na Marsu", rekao je u sredu Džim Rojter, jedan od pomoćnika direktora u NASA, prenio je sajt američke svemirske agencije.

Eksperiment se desio 20. aprila, a NASA se nada da će naredne verzije eksperimentalnog materijala pomoći da jednog dana i čovjek koristi transformisani kiseonik sa Marsa.

Astronautima koji budu išli u misiju na Mars će to pomoći da ne nose sa sobom velike količine kiseonika kako bi uspjeli da se vrate na Zemlju.

Eksperiment je urađen pomoću Mars Oxygen ISRU Experiment

Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment (MOXIE), što je kutija veličine akumulatora i nalazi se na prednjem dijelu rovera.

Koristi struju i hemijske procese kako bi razdvojila molekule C02, praveći kiseonik sa jedne strane i ugljen-monoksid, sa druge.

U prvom pokušaju, dodaje Glas Amerike, MOXIE je napravio pet grama kiseonika, što je dovoljno za astronauta da diše deset minuta u normalnim aktivnostima.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije