Svemir

Pratite nas na Google news

Rusija gradi novi satelitski sistem za komunikacije

Rusija gradi novi satelitski sistem za komunikacije
Foto: N.N. | Rusija gradi novi satelitski sistem za komunikacije
N.N.

Razvoj nove ruske satelitske grupe "Gonjec" nove generacije je započeo, izjavio je generalni direktor satelitskog sistema "Gonjec" (dio državne korporacije "Roskosmos") Pavel Čerenkov.

"Već su počeli radovi na stvaranju perspektivnog sistema 'Gonjec' nove generacije, koji će posjedovati mnogo veći broj satelita i shodno tome, zahtjevaće izvođenje čitave grupe u orbitu uz njene naknadne planske dopune", prenosi njegovu izjavu "Roskosmos".

U početnoj fazi razmiještanja, dodao je on, biće lansirano po sedam uređaja, a zatim pod 2-3 radi podrške grupi prema predviđenom rasporedu, a lansiranja će se obavljati s kosmodroma "Vostočni".

Ranije je direktor "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin objavio da će novi satelitski sistem uslovnog naziva "Gonjec-2" biti orijentisan na pružanje usluga u sferi interneta.

Kako je u novembru 2019. godine izjavio zamjenik generalnog direktora kompanije "Gonjec" Oleg Himočko, lansiranje satelita ove grupe počeće od 2024. godine, pomoću raketa "Sojuz-2".

Grupa će se sastojati od 28 svemirskih satelita, razmještenih na četiri platforme, po sedam na svakoj. Nalaziće se na visini od 1,5 hiljada kilometara.

Trenutno se u orbiti nalazi grupa od 12 satelita "Gonjec".

(Sputnjik)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije