Svemir

Rusija potvrdila testiranje u svemiru, tvrdi da nema opasnost

Rusija potvrdila testiranje u svemiru, tvrdi da nema opasnost
Foto: Ilustracija | Rusija potvrdila testiranje u svemiru, tvrdi da nema opasnost

MOSKVA - Rusija je danas potvrdila da je sprovela testiranje oružja u svemiru na neupotrebljavanom satelitu iz sovjetske ere Celina-D, ali je istakla da ostaci ne predstavljaju i neće predstavljati pretnju za orbitalne stanice i kosmičke aktivnosti.

Rusko Ministarstvo odbrane nazvalo je optužbe Vašingtona da je Rusija ugrozila bezbjednost kosmosa "licemjernim" i istaklo da SAD blokiraju sporazum o raspoređivanju oružja u kosmosu.

"Vašington otvoreno izjavljuje da ne želi da se ograničava bilo kakvim obavezama u kosmosu", ističe se u saopštenju.

Dodaje se da Rusija već dugi niz godina poziva SAD i druge države da potpišu sproazum o zabrani razmiještanja oružja u kosmosu, ali da SAD i njihovi saveznici blokiraju usvajanje tog sporazuma.

Ministarstvo navodi i da SAD dobro znaju da fragmenti koji su ostali poslije testa ne predstavljaju prijetnju za orbitalne stanice, svemirske letjelice i svemirske aktivnosti.

U saopštenju se ističe da je ruski sistem kontrole svemira "pratio ostatke do prestanka njihovog postojanja".

Podsjeća se da su slična testiranja u svemiru već izveli SAD, Kina i Indija.

NATO: Nepromišljeno rusko lansiranje protivsatelitske rakete

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da je rusko testiranje protivsatelitske rakete bilo nepromišljeno i da je stvorilo krhotine koje sada predstavljaju rizik za međunarodne i kineske svemirske stanice.

“Ovo je stvorilo mnogo krhotina. Ovo je bila nepromišljena akcija Rusije. To pokazuje da Rusija razvija nove sisteme oružja”, izjavio je Stoltenberg, naglašavajući važnost zaštite sistema na zemlji koje kontrolišu sateliti, prenosi agencija Rojters.

Stoltenberg je, takođe, rekao da je Alijansa duboko zabrinuta zbog strategije bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da živote migranata dovede u opasnost, i ponudio je pomoć Poljskoj.

“Duboko smo zabrinuti zbog načina na koji Lukašenkov režim koristi ranjive migrante kao hibridnu taktiku protiv drugih zemalja i dovodi živote migranata u opasnost”, izjavio je generalni sekretar.

“Solidarni smo sa Poljskom i drugim pogođenim saveznicima“, rekao je Stoltenberg novinarima po dolasku na sastanak sa ministrima odbrane EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije