Svemir

Rusija prekida svu saradnju na Međunarodnoj svemirskoj stanici

Rusija prekida svu saradnju na Međunarodnoj svemirskoj stanici
Foto: Ilustracija | Rusija prekida svu saradnju na Međunarodnoj svemirskoj stanici

Rusija je najavila da će prekinuti saradnju na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) dok se ne ukinu sankcije koje je nametnuo Zapad zbog vojne operacije u Ukrajini.

Rusija više neće raditi sa partnerima kao što su NASA i Evropska svemirska agencija (ESA) na orbitalnoj laboratoriji, objavio je na društvenim mrežama šef Roskosmosa Dmitrij Rogozin.

ISS je posljednji preostali značajan svemirski projekat na kojem Rusija radi sa pomenutim partnerskim svemirskim agencijama, nakon što su druga lansiranja i planovi otkazani. Ali ovaj projekat je vjerovatno najvažniji, jer je Međunarodna svemirska stanica dom za brojne astronaute i njena orbita se mora stalno održavati kako bi se osiguralo da ne padne na Zemlju.

Nije u vlasništvu jedne nacije i predstavlja "program saradnje" između Evrope, Sjedinjenih Država, Rusije, Kanade i Japana, prema Evropskoj svemirskoj agenciji (ESA). U martu je Rogozin apelovao na svemirske agencije širom svijeta, tražeći od njih da ukinu sankcije kompanijama u ruskoj raketnoj i svemirskoj industriji kako bi se garantovao nastavak radova na ISS-u. Nametnuo je rok do kraja mjeseca.

Saradnja astronauta na stanici je od vitalnog značaja za njeno funkcionisanje, ali je šef Roskosmosa ipak naglasio da sankcije koje je uveo Zapad shvata neprihvatljivim.

On je rekao da će rok za završetak zajedničkog rada biti dostavljen ruskom rukovodstvu.

Direktor ruskog svemirskog programa Roskosmos Dmitri Rogozin rekao je juče da povratak normalnih odnosa između partnera na Međunarodnoj svemirskoj stanici (IŠ), kao i povratak ostalih zajedničkih svemirskih programa, moguć onda kada se ukinu zapadne sankcije Moskvi.

Rogozin je u komentaru na društvenim mrežama naveo da je cilj sankcija da se "ubije ruska ekonomija i ruski narod gurne u očaj i glad, da se Rusija baci na kolena".

On je dodao da zapad "neće uspjeti u tome", ali da su namjere jasne.

"Zato vjerujem da povratak na normalne odnose sa partnerima na ISS će biti mogući samo kada se potpuno i bezuslovno ukinu nelegalne sankcije", prenio je Rojters Rogozinove riječi.

Uprkos tenzijama, dvojica američkih astronauta i dvojica ruskih kosmonauta su se bezbjedno spustila u srijedu nakon što su napustili svemirsku stanicu u zajedničkoj kapsuli.

(Telegraf)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije