Svemir

Pratite nas na Google news

Rusija proizvodi dodatne Soyuz rakete za pomoć NASA misijama

Rusija proizvodi dodatne Soyuz rakete za pomoć NASA misijama
Foto: Ilustracija | Rusija proizvodi dodatne Soyuz rakete za pomoć NASA misijama
N.N.

Dok Sjedinjene Američke Države žele da u budućnosti što manje zavise od ruskih raketa, Rusija očekuje da bar još neko vrijeme učestvuje u svemirskim programima agencije NASA.

Direktor kompanije Roscosmos – Dmitry Rogozin – nedavno je naručio izgradnju još dve Soyuz MS letjelice, od kojih bi jedna trebalo da posluži za transport američkih kosmonauta do Internacionalne svemirske stanice. Odluka o novim raketama je uslijedila nakon pisma direktora NASA-e Jima Bridenstinea u kojem je obavijestio o odlaganju programa komercijalnih kosmičkih letova, upravo zbog nedostatka letelica.

Američkim astronautima bi tokom 2020. i 2021. godine moglo da ustreba više sjedišta za put u svemir, a pored njih bi na isti put mogli da krenu i obični putnici, pa je druga Soyuz letelica namijenjena upravo njima i komercijalnim letovima u kosmos koji su planirani već za 2021. godinu.

Za izgradnju dvije nove rakete biće potrebno oko dvije godine, pa Rusija koristi priliku da Sjedinjene Američke Države kritikuje zbog toga što nisu ranije zatražile pomoć. Tako će letovi uz pomoć samo američkih letjelica sačekati još neko vrijeme, iako se Space X nada da će Crew Dragon put kosmosa krenuti 2020, da bi za njim poletio i CST-100 Starliner kompanije Boeing.

(Engadget/PCPress)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije