Svemir

Pratite nas na Google news

Rusija razvija sisteme upravljanja za hiljade satelitskih sazviježđa

Rusija razvija sisteme upravljanja za hiljade satelitskih sazviježđa
Foto: N.N. | Rusija razvija sisteme upravljanja za hiljade satelitskih sazviježđa
N.N.

Holding "Ruski svemirski sistemi" saopštio je da trenutno radi na stvaranju sistema kontrole grupa satelita koji će biti zasnovan na vještačkoj inteligenciji.

Riječ je o samoregulativnoj tehnologiji za kontrolu grupa satelita sa elementima vještačke inteligencije i minimalnim učešćem ljudskog faktora, što će u budućnosti omogućiti automatizaciju kontrole satelitskih sazvježđa i hiljada svemirskih letjelica, navela je pres služba.

Automatizovani kompleks koji se nalazi na zemlji sada sprovodi do dve hiljade kontrolnih sesija svakog dana. Današnje tehnologije zahtevaju servisiranje svakog uređaja zasebno, ali ova tehnologija ima svoja ograničenja i povećanje grupa "stvara veću vjerovatnoću za kolaps".

Karakteristika nove tehnologije biće prelazak sa pojedinačne kontrole svemirskih letelica na kontrolu sistemskog efekta čitave orbitalne grupe.

"Kako bi se povećale mogućnosti samoregulacionog sistema za veće grupe satelita planirano je da se koristi tehnologija GRID sistema stvaranjem globalnog 'virtuelnog superkompjutera', koji nastaje kombinovanjem računarske snage automatizovanih sistema upravljanja i satelita u jedinstvenu mrežu", dodala je pres služba, prenio je Sputnjik.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije