Svemir

Pratite nas na Google news

Rusija razvija super mobilni kompjuter za svemirsku industriju

Rusija razvija super mobilni kompjuter za svemirsku industriju
Foto: Ilustracija | Rusija razvija super mobilni kompjuter za svemirsku industriju
Tanjug

Grupa Ruselektroniks, koja je dio državne Rostek korporacije, razvila je mobilni super-kompjuter kapaciteta 2,2 petaflopsa koji može da otkrije aplikacije u odbrambenoj i svemirskoj industriji.

"Kompjuterska mjera od 1,9x1,35x1m omogućava postizanje rekordnog kapaciteta od 2,2 petaflopsa za kompjutere takvih dimenzija i zapremine podataka do 2,2 petabajtova", navodi se u saopštenju Rosteka, prenosi Tass.

Kako se navodi, među potencijalnim korisnicima novog proizvoda su organizacije u odbrambenom sektoru i svemirskoj industriji, tehnološkim parkovima, istraživačkim i obrazovnim institutima.

Super kompjuter ima sistem tečnog hlađenja koji ima skoro bešuman režim rada, kao i zaštitu od prašine i vlažnosti, a otporan je i na vatru, navodi se u saopštenju.

Nova vrsta kompjutera koristi 40 odsto manje električne energije od drugih kompjutera.

Izvršni direktor Rosteka Oleg Jevtušenko istakao je da kompjuter može da se koristi u svemiru za "automatsku identifikaciju objekata na satelitskim snimcima, modelovanje svemirskih letjelica i procjenu stanja njihovih brodskih sistema.

Kompjuteri mogu da se koriste i za računanje u robotici, vještačkoj inteligenciji, obradi velikog broja podataka i sličnim procesima.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije