Svemir

Ruski kosmonaut: Kao da me zgnječio sedam puta teži betonski blok

Ruski kosmonaut: Kao da me zgnječio sedam puta teži betonski blok
Foto: Wikipedia | Ruski kosmonaut: Kao da me zgnječio sedam puta teži betonski blok

Ruski kosmonaut Aleksej Ovčinin opisao je danas šta je osjetio kada je raketa u kojoj se nalazio na putu ka Međunarodnoj svemirskoj stanici doživjela havariju, rekavši da je imao utisak kao da mu je na grudi neko stavio "armirani betonski blok sedam puta teži od njega".

Ovčinin, koji se katapultirao zajedno sa američkim kosmonautom Nikom Hejgom kada je u četvrtak došlo do kvara na nosaču rakete, naveo je da, u trenutku kada se kapsula u kojoj se nalazio vraćala nazad na Zemlju, "nije bilo vremena za brigu", prenosi Rojters.

U intervjuu televiziji Rosija-24, Ovčinin je napomenuo da je tokom vježbi osjetio i veći pritisak na grudi - takozvanu G-silu.

"Zapravo nije bilo vremena za nervozu. Morali smo da radimo. Morali smo da izvedemo niz akcija koje posada mora da sprovede kako bi se pripremila za hitno slijetanje", objašnjava on.

Na video-snimku iz unutrašnjosti kapsule vidi se kako se dva kosmonauta tresu u trenutku kada se na raketi "Sojuz" dogodio kvar, a ruke i noge im se nekontrolisano naglo pokreću u svim pravcima.

Može se, takođe, čuti kako Ovčinin kaže: "Ovo je bio brzi let".

Raketa je lansirana sa kosmodroma Bajkonur u Kazastanu, a šest sati kasnije je trebalo da pristane u Međunarodnu svemirsku stanicu, ali je došlo do kvara na motoru otiskivača nekoliko minuta nakon lansiranja zbog čega su dva kosmonauta bila primorana da se katapultiraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije