Svemir

Ruski robot Fedor sljedeći "osvajač" Mjeseca?

Ruski robot Fedor sljedeći "osvajač" Mjeseca?
Foto: Fedor/Twitter | Ruski robot Fedor sljedeći "osvajač" Mjeseca?

Ruski humanoidni robot, poznat pod imenom FEDOR ili Skybot F850, mogao bi u skoroj budućnosti da dobije zanimljivu ulogu u ponovnom osvajanju Mjeseca.

Izvršni direktor kompanije Androidnaja Tehnika, koja je robota i razvila, Jevgenij Dudorov, ruskim medijima je rekao da bi Fedor u svoju prvu pravu svemirsku misiju mogao da poleti već 2022. godine.

Plan njegovih konstruktora je da Fedor, za nešto više od dvije godine, "svrati" do Međunarodne svemirske stanice i da u njoj provede neko vrijeme sa astronautima. Dogoročni planovi međutim, govore i o mogućnosti da Fedor "prošeta" i po Mjesecu.

U ne tako dalekoj budućnosti, ovakvi roboti bi mogli da budu upotrebljeni i tokom trajanja misija na Mjesecu. Za to bi, međutim, bilo neophodno da im se donji udovi zamjene točkovima kakvi se ugrađuju na standardna vozila za kretanje po mjesecu (lunarne rovere), dodao je Dudorov.

 

Inače, Fedor u svom "CV-u" već ima jednu uspješnu svemirsku misiju. On je i ovog ljeta letjelicom Soyuz MS-14 bio poslat na Međunarodnu svemirsku stanicu, gdje je tokom boravka simulirao popravke na sa spoljašnje strane stanice i tada pokazao da se dobro snalazi u radu sa većim brojem različitih alata.

Imajući u vidu da robotom mogu da upravljaju ljudi, ali i da je osposobljen za samostalno funkcionisanje, ruski inženjeri smatraju da bi Fedor bio odlično rješenje za istraživanje Mjeseca zajedno sa ljudima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije