Svemir

Salata u svemiru rizik za astronaute

Salata u svemiru rizik za astronaute
Foto: Pixabay | Salata u svemiru rizik za astronaute

Salata nije omiljeno jelo astronauta, jer u svemiru postaje meta bakterija - ističu naučnici.

S obzirom na to da je preporučljivo jesti što više voća i povrća, stručnjaci testiraju razne metode uzgoja u svemiru kako bi se astronauti ili komercijalni putnici mogli što kvalitetnije hraniti.

Ali, novo istraživanje ukazuje na to da bi "svemirska salata" mogla predstavljati rizik za astronaute, koliko god bila hranjiva.

Problem je u tome što uz uzgoj lisnatih biljaka poput salate i spanaća u mikrogravitaciji dolazi poseban "prilog" - bakterija.

Prema testiranjima sprovedenim na Univerzitetu Dilaver, biljke uzgojene u simuliranoj mikrogravitaciji bile su mnogo osjetljivije na salmonelu (salmonella enterica).

U Međunarodnoj svemirskoj stanici ima puno agresivnih bakterija i gljivica, a ako bi one podstakle razvoj raznih bolesti, astronauti bi bili u životnoj opasnosti.

"Niko ne želi da cijela misija propadne zbog neke epidemije uzrokovane hranom", navodi biolog Herš Beis.

Naučnici su u laboratoriji simulirali uslove u mikrogravitaciji i zatim lišću salate dodali tu bakteriju.

Iznenadilo ih je što su se sićušne pore u salati otvorile i omogućile "invaziju" bakterija - navodi portal "Sajens alert".

Naučnici su zatim salati dodali korisnu vrstu bakterija, koja obično štiti biljke od spoljnih stresora, ali odbrana i dalje nije bila efikasna.

Zaključak je da mikrogravitacija onemogućava hemijske reakcije pomoću kojih zelena salata osigurava svoju zaštitu.

Mada su prijašnje studije pokazale da je svemirska salata bezbjedna za konzumaciju i jednako hranjiva kao i ona uzgojena na Zemlji, novo istraživanje ukazuje na to da bi moglo doći do problema pri borbi sa patogenima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije