Svemir

"Saradnja Moskve i Pekinga u svemiru korisna cijelom čovječanstvu"

"Saradnja Moskve i Pekinga u svemiru korisna cijelom čovječanstvu"
Foto: Pixabay | "Saradnja Moskve i Pekinga u svemiru korisna cijelom čovječanstvu"

Saradnja Rusije i Kine u svemiru koristiće ne samo narodu dvije zemlje, već cijelom čovječanstvu, izjavio je kineski ambasador u Moskvi Džang Hanhui.

On je u intervjuu za TASS rekao da je saradnja u svemiru postala važna staza sveobuhvatnog partnerstva i strateške interakcije Kine i Rusije u novom dobu.

Prema njegovim riječima, postoji ogroman potencijal za saradnju u svemirskoj industriji i veliki izgledi za otvaranje.

"Siguran sam da će konsolidovanje napora tako snažnih igrača u svemirskoj industriji, kao što su Kina i Rusija, upravo biti slučaj u kojem je cjelina veća nego sabrani dijelovi. To neće samo koristiti našim narodima, već cijelom čovječanstvu", naglasio je DŽang na pitanje o napretku pregovora Moskve i Pekinga o koordinaciji u obostranoj tehničkoj podršci za sve misije u dalekom svemiru.

Džang je istakao da Peking pridaje veliku važnost saradnji sa Moskvom u svemiru.

"Dvije strane nastavljaju ogromnu i plodnu saradnju u istraživanju Mjeseca i dalekog svemira, u misijama u svemiru sa posadom, satelitskoj navigaciji, daljinskoj detekciji Zemlje i razvoju i primjeni svemirskih tehnologija", napomenuo je Džang.

Kineski ambasador naglasio je da su obje zemlje ostvarile impresivne rezultate u sferi svemira.

"Rusija je velika svemirska sila, koja posjeduje ogromnu naučno-tehnolološku tradiciju, jedinstvene prednosti i specifičnosti", naveo je DŽang.

On je podsjetio da je Kina u posljednjih nekoliko godina ostvarila velike uspjehe u svemiru, kao što je nedavno uspješno slijetanje kapsule za spuštanje svemirske letjelice sa posadom "Šendžou".

"Ta misija bila je potpuni uspjeh", dodao je Džang. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije