Svemir

Pratite nas na Google news

Skinuta oznaka tajnosti sa sovjetskog lunarnog programa

Skinuta oznaka tajnosti sa sovjetskog lunarnog programa
Foto: N.N. | Skinuta oznaka tajnosti sa sovjetskog lunarnog programa
N.N.

Ruska agencija "Roskosmos" objavila je dokumenta o lunarnom programu Sovjetskog Saveza koji je, kako se navodi, namjeravao da krajem šezdesetih godina prvi na svijetu postavi astronomsku opservatoriju na prirodnom satelitu Zemlje.

Na sajtu državne agencije nalazi se 46 dokumenata, kao i fotografije, ilustracije i video-hronike posvećene misiji.

"Predloženi tehničko-organizacioni pravac radova pružiće realne mogućnosti za stvaranje prve na svijetu lunarne opservatorije već 1968-1969. godina. Takva opservatorija će postati prototip za buduće lunarne stanice, namijenjene obavljanju trajne i sveobuhvatne službe Sunca, Zemlje (za meteorologiju i druge svrhe), planeta i zvijezda", navedeno je u dokumentu, koji je potpisao direktor Centralnog naučno-istraživački instituta za mašinstvo Jurij Mozžorin 1967. godine.

Takođe je istaknuto da je Mjesec prirodna prilično stabilna platforma za astro-teleskopske sisteme, kao i da se sa njega može posmatrati bilo koji objekat u svemiru tokom skoro 14 dana. On omogućava da se sprovode astrofizička istraživanja bez uticaja atmosfere.

Astronomska opservatorija trebalo je da bude napravljena na bazi lunarnog modula E-8 i lansirana na Mjesec pomoću rakete-nosača "Proton-K".

Prema deklasifikovanim dokumentima, planirano je da prva sovjetska lunarna baza, koja je trebalo da bude raspoređena 70-ih godina, omogući boravak za tri kosmonauta tokom 20 dana.

"Težina lunarne stanice je osam tona, vrijeme boravka na Mjesecu - 20 dana, broj kosmonauta-istraživača - tri", navedeno je u dokumenti.

Prema dokumentu, prva lansiranja u sklopu formiranja lunarne baze trebalo je da se dogode 1973. godine. Međutim, planovima nije bilo suđeno da se ostvare. U periodu od 1969-1972. godine, sva četiri lansiranja superteške rakete-nosača N-1 s kosmodroma Bajkonur završila su se nezgodom, usljed čega je sovjetski lunarni program zatvoren.

(Sputnjik)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije