Svemir

Sljedeće lansiranje ka Međunarodnoj svemirskoj stanici u decembru

Sljedeće lansiranje ka Međunarodnoj svemirskoj stanici u decembru
Foto: N.N. | Sljedeće lansiranje ka Međunarodnoj svemirskoj stanici u decembru

MOSKVA - Sljedeće lansiranje rakete sa ljudskom posadom ka Međunarodnoj svemirskoj stanici moglo bi da se dogodi 3. decembra, a posada koja se sada nalazi u MS S, trebalo da se vrati na Zemlju 20. decembra.

To je danas izjavio zvaničnik raketno-svemirske industrije Rusije (Roskosmos) Sergej Krikaljov i naveo da će prehodno letelica Progres MS-10 sa kargo kapsulom biti lansirana 16. novembra, prenosi Tas s.

Prema njegovim riječima, originalni plan bio je da se ekipa koja je trenutno tamo vrati sredinom decembra, a da je sljedeća ubrzo nakon toga zamijeni, ali se plan promijenio da bi se izbjeglo prebacivanje Međunarodne svemirske stanice u stanje autopilota.

U Međunarodnoj svemirskoj stanici nalazi se posada koju čine tri osobe - Sergej Prokopjev iz Roskosmosa, Serena Aunon Kenslor iz NASA i Aleksandar Gerst iz Evropske svemirske agencije.

Njih će zamijeniti Oleg Kononjenko (Roskosmos), En Meklejn (NASA) i Dejvid Sen-Džek (Kanadska svemirska agencija).

To lansiranje biće prvo nakon neuspjeha koji se dogodio prilikom u lansiranja rakete-nosača Sojuz-FG 11. oktobra, prenosi Rojters.

Ruski kosmonaut Aleksej Ovčinin i njegov američki kolega Nik Hejg bili su 11. oktobra primorani da se katapultiraju usljed kvara na motoru potiskivača, samo nekoliko minuta nakon lansiranja.

Raketa je bila lansirana sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, a šest sati kasnije je trebalo da pristane u Međunarodnu svemirsku stanicu.    

Rojters je prethodno, pozivajući se na zvaničnika raketno-svemirske industrije Rusije, prenijela da se to dogodilo zbog kvara senzora. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije