Svemir

Slovenija naredne godine lansira dva satelita

Slovenija naredne godine lansira dva satelita
Foto: Ilustracija | Slovenija naredne godine lansira dva satelita

Slovenačka vlada objavila je u utorak da je odobrila početna sredstva za lansiranje prva dva satelita projektovana u Sloveniji koji bi trebalo da budu poslati u svemir u prvoj polovini iduće godine raketom Vega kompanije "Arianespace".

Riječ je o mikrosatelitu "Nemo HD" koji su razvili slovenački inžinjeri, pri čemu je 85 odsto sredstava dala EU, a 15 odsto državni budžet. Satelit mase 65 kilograma koji će snimati Zemlju s visine od 600 kilometara dopuna je evropskog sistema "Copernicus", vlastitim izvorom podataka za potrebe urbanizma, ekologije, poljoprivrede, šumarstva i transporta.

Vlada je za projekat njegovog finansiranja i lansiranje osigurala 830 hiljada evra, a od priprema projekta pa do pokretanja ukupni troškovi iznosiće 2,3 miliona evra, u okviru programa Evropske svemirske agencije (ESA).

Slovenija je prije dvije godine postala pridružena članica ESA, a takmiči se i za stalno članstvo.

Osim mikrosatelita "Nemo HD", Slovenija će raketom Vega u svemir lansirati i nanosatelit "Trisat" mase 4,4 kilograma. On će snimati Zemlju na osnovu multispektralnog zahvatanja slika i kratkovalnom infracrvenom spektru, a trebalo bi da bude u upotrebi najmanje dvije godine, prenose agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije