Svemir

Snimljena misteriozna svemirska eksplozija sjajnija od supernove

Snimljena misteriozna svemirska eksplozija sjajnija od supernove
Foto: Ilustracija | Snimljena misteriozna svemirska eksplozija sjajnija od supernove

Astronomi širom svijeta nedavno su snimili misterioznu svemirsku eksploziju velikih razmjera, oko 100 puta sjajniju od supernova.

Eksplozija se dogodila na udaljenosti od oko 200 miliona svjetlosnih godina, a u svemir je odaslala zračenje u gotovo svim dijelovima elektromagnetnog spektra i čestice visokih brzina od oko 20.000 kilometara u sekundi čija se temperatura procjenjuje na oko 8.900 stepeni Celzija. Trajala je neočekivano kratko.

Uobičajeno velike eksplozije zvijezda vrhunac dosežu kroz nekoliko sedmica, ali ova ga je postigla u svega dva dana i zatim počela slabiti.

Fenomen, koji je nazvan AT2018cow i dobio nadimak 'Krava', prvi je zabilježio teleskop ATLAS posmatračnice Keck u Mauna Kei na Havajima, ali posmatranju se ubrzo pridružilo 20-ak drugih teleskopa.

Supernove u svojim bljeskovima mogu stvoriti više svjetlosti i energije od našeg Sunca za cijelog njegovog životnog vijeka, odnosno više od cijelih galaksija. Smatraju se najsjajnijim eksplozijama u svemiru, ali Krava ih je zasjenila.

Foto: ATLAS
Foto: ATLAS

Astronomi su u početku mislili da se eksplozija dogodila na Mliječnom putu jer je tako sjajna, međutim, kineska spektroskopska analiza pokazala je da potiče iz galaksije poznate kao CGCG 137-068 u sazviježđu Herkula.

Postoji mogućnost da je odaslala gravitacione valove kakvi se očekuju u eksplozijama supernova, ali nažalost detektori LIGO koji bilježe takve pojave, bili su isključeni zbog radova na održavanju.

Moguće objašnjenje

Svemirske eksplozije obično imaju određene karakteristične, prepoznatljivae osobine, odnosno potpise koje se mogu iščitati iz spektralnih linija njihovog zračenja.

Ove linije otkrivaju atome koji imaju karakteristične frekvencije u kojima apsorbuju zračenja. Zanimljivo je da Krava nema nikakvih prepoznatljivih spektralnih linija.

Naučnici pretpostavljaju da bi jedno moguće tumačenje moglo biti da je riječ o relativno rijetkoj supernovi Tipa Ic.

U takvim eksplozijama masivne zvijezde odbacuju spoljne slojeve helijuma i vodonika ili su oni gravitacijom odvučeni iz njih, dok njihova jezgra kolabira. Supernove Tipa Ic razlikuju se od ostalih u kategoriji po tome što nemaju spektralnu liniju silicijuma, karakterističnu za Ia, ni helijuma tipičnu za Ib, niti vodonika koje imaju supernove Tipa II.  

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije