Svemir

"Space X"- svemirski let sa posadom u maju

"Space X"- svemirski let sa posadom u maju
Foto: Ilustracija | "Space X"- svemirski let sa posadom u maju

Kompanija "Space X", u vlasništvu Ilona Maska, u maju će obaviti prvi let sa astronautima do Međunarodne svemirske stanice (MSS), saopštila je američka NASA.

To će biti prvi let sa posadom sa jedne američke platforme od 2011. godine.

Maskova kompanije će lansirati raketu "falkon 9" sa astronautima NASA-e Bobom Behkenom i Dagom Harlijem. Američka agencija za istraživanje svemira očekuje da će na ovaj način umanjiti troškove.

"NASA" i  "Space X" trenutno planiraju da od sredine do kraja maja obave lansiranje", objavila je američka agencija, prenio je AFP.

Svemirska kapsula "dragon" već je obavila nekoliko letova radi transportovanja zaliha do orbitalne stanice, ali će misija u maju biti prva sa ljudskom posadom.

Maskova kapsula je u martu je obavila let do MSS-a, koja je u orbiti na visini od preko 400 kilometara, a potom se vratila u Atlantski okean poslije šest dana provedenih u svemiru.

Od kada su SAD prekinule letove svemirskih šatlova 2011. godine poslije njihove tridesetogodišnje službe, do orbitalne stanice i nazad lete samo ruski svemirski brodovi "sojuz".

 "Space X" je obavio 15 ovakvih letova od 2012. godine, ali samo radi dopunjavanja MSS-a gorivom.

Ovo nije jedina privatna kompanija koja sarađuje sa NASA-om. "Boing" je, takođe, dobio ugovor o razvoju svoje svemirske kapsule "starlajner". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije