Svemir

SpaceX Starlink sateliti: Snimak iz kosmosa

SpaceX Starlink sateliti: Snimak iz kosmosa
Foto: SpaceX | SpaceX Starlink sateliti: Snimak iz kosmosa

SpaceX je 24. maja uspješno lansirao 60 Starlink satelita, što je obilježilo početak konstelacije satelita koja bi u budućnosti trebalo da donese kvalitetniju internet konekciju.

Samo dva dana kasnije jedan holandski astronom amater primjetio je satelite, i scenu zabilježio specijalnom kamerom.

Naime, radi se o astronomu Marku Langbroku koji je na svom blogu objasnio da je prethodno izračunao gdje će se sateliti naći nakon oslobađanja u orbitu, da bi nakon toga uključio kameru i čekao.

Rezultat koji je iz tog procesa nastao prilično je impresivan, te se vide svijetle tačke kako putuju preko noćnog neba, što je neke stanovnike planete Zemlje čak motivisalo da prijavljuju neidentifikovane leteće objekte koji su stigli iz dalekog svemira.

Langbrok je satelite snimio WATEC 902H kamerom za prismotru, opremljenom Canon FD 1.8/50 mm objektivom, pa je snimak toliko precizan da može da se prepozna čak 56 različitih objekata. Sateliti bi istu putanju trebalo da pređu još nekoliko puta, da bi se potom rasuli i krenuli ka planiranim pozicijama.

Snimljeni sateliti su dio većeg SpaceX projekta u okviru kojeg će u kosmos biti lansirano čak 12.000 satelita koji bi u budućnosti trebalo da obezbijede internet konekciju i u najudaljenijim dijelovima planete Zemlje.

(The Verge/PCPress)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije