Svemir

SpaceX i dalje odlaže lansiranje Starship-a

SpaceX i dalje odlaže lansiranje Starship-a
Foto: spacex.com | SpaceX i dalje odlaže lansiranje Starship-a

NASA preispituje planove za korišćenje rampe za lansiranje Cape Canaveral na Floridi.

NASA traži od kompanije SpaceX da pruži dokaz da još jedna eksplozija na samoj rampi prilikom ili nakon lansiranja neće oštetiti infrastrukturu ključnu za snabdijevanje Međunarodne svemirske stanice.

SpaceX želi da lansira Starship iz svog objekta u Boca Chica-i u Teksasu pod nazivom Starbase, gdje je kompanija pravila prototip rakete. Međutim kompanija tek treba da dobije odobrenje od Federalne uprave za avijaciju da to učini.

Takođe, inženjerski vojni korpus je u aprilu odbio zahtjev kompanije za proširenje lansirne lokacije u oblasti Galveston-a nakon što SpaceX nije dostavio potrebnu dokumentaciju, prenosi PCpress.

Kompanija je takođe gradila sekundarnu platformu za lansiranje u svom objektu na Cape Canaveral-u ali su ti planovi za sada stopirani. 

Problem je u tome što se SpaceX-ova nova lansirna platforma nalazi preblizu NASA lansirne rampe 39A.

To je jedina NASA-ina rampa za lansiranje koja trenutno postoji i sa koje je odobreno lansiranje SpaceX-ov, Dragon Crew-a.

Problem može da nastane ako Starship koji koristi mješavinu tečnog azota i metana, goriva koje još uvijek nije poznato regulatorima počne sa lansiranjem. Tada postoji mogućnost da eksplozivna sila i geleri oštete NASA objekat za lansiranje. Bez NASA centra neće više postojati mogućnost za izvršavanje misija sa posadom na Međunarodnu svemirsku stanicu.

"Svi smo svjesni da ako ste imali neuspjeh kao što smo mi imali na jednom od letova SpaceX-a, to bi bilo prilično razorno za NASA kompleks za lansiranje", rekla je Kathy Lueders, šef svemirskih operacija NASA.

Kompanija SpaceX već je uložila velika sredstva u izgradnju svoje platforme. Kompanija je ponudila da pokuša da "očvrsne" podlogu NASA-inog kompleksa za lansiranje protiv sila koje izazivaju i uspješna i neuspješna lansiranja Starship-a.

Takođe, SpaceX želi da izgradi i lansirni kompleks 40, koji bi se nalazio oko osam km daleko i koji bi imao mogućnost lansiranja. Naravno, obje ove opcije bi zahtijevale odobrenje NASA. Takođe, bili bi potrebni mjeseci, ako ne i godine kako bi se izgradili drugi objekti za lansiranje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije