Svemir

SpaceX lansira najveću raketu u istoriji, obezbijeđen prenos preko interneta

SpaceX lansira najveću raketu u istoriji, obezbijeđen prenos preko interneta
Foto: Pexels/Ilustracija | SpaceX lansira najveću raketu u istoriji, obezbijeđen prenos preko interneta

SpaceX je dobio dozvolu za lansiranje kojom se odobrava četvrti probni let svoje masivne rakete na Mjesec.

Očekuje se da će Starship, najmoćnije lansirno vozilo ikada napravljeno, poletjeti u četvrtak, tokom 120-minutnog lansirnog perioda koji se otvara u osam sati ujutro po istočno američkom vremenu. Prenos testa leta uživo će biti dostupan na SpaceX-ovoj stranici oko 30 minuta prije poletanja.

Vozilo Starship, koje uključuje gornju svemirsku letjelicu Starship i raketni buster poznat kao Super Heavy, lansiraće se iz privatnog objekta Starbase kompanije u Boca Chica, Teksas.

Federalna uprava za avijaciju, koja licencira komercijalna lansiranja raketa, dala je SpaceX-u odobrenje za testiranje leta.

Prva dva pokušaja da se Starship dovede do orbite 2023. godine završila su eksplozijama, pri čemu su se svemirska letjelica i buster zapalili prije nego što su stigli do predviđene lokacije.

Kompanija koristi inženjersku metodu koja se zove "brzi spiralni razvoj". Ovaj proces se u suštini svodi na želju da se brzo izgrade prototipovi i da se svjesno dozvoljava da se raspadnu u vazduhu kako bi naučili kako da se konstruiše bolji i brže nego da se kompanija oslanjala samo na terenske testove i simulacije.

Nakon eksplozivnog prvog i drugog probnog leta Starshipa, kompanija je odmah pokušala ove nesreće predstaviti kao uspjeh.

(CNN)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije