Svemir

SpaceX ostao bez još jednog prototipa

SpaceX ostao bez još jednog prototipa
Foto: N.N. | SpaceX ostao bez još jednog prototipa

Na test lokaciji, SpaceX je sinoć izgubio i treći prototip svoje Starship rakete u punoj veličini.

SN3 raketa nije uspjela da prođe cryo-test – punjenje nitrogenom i dovođenjem temperature i pritiska rakete na uslove leta. Raketa je u jednom trenutku izgubila pritisak i raspala se.

Odmah nakon neuspješnog testiranja, osnivač SpaceX-a, Ilon Mask je objavio na Twitter-u da su već počeli da analiziraju u čemu je problem.

Da podsjetimo trenutno, SpaceX u Teksasu gradi prototip Starship rakete za orbitalno testiranje. Ovaj prototip će se koristiti za testiranje i proveru finalnog dizajna Starship letjelica, koje bi trebalo da budu višestruko upotrebljavane, a pokretaće ih Super Heavy motori koji su takođe u razvoju. Krajnji cilj je da se sa ovim raketama dosegne prvo Mjesec, a nakon toga i Mars.

Ilon Mask, SpaceX CEO, naglasio je da želi da Starship letjelice dostignu veoma visoku frekvenciju letova. Da bi se to postiglo potrebno je da se proizvodi 100 Starship raketa godišnje, što bi u periodu od 10 godina činilo ukupno 1.000 raketa. Tek tada će biti spreman za poduhvat koji će ponijeti veliku količinu tereta i putnike na put koji će obezbijediti permanentno ljudsko prisustvo na Mars-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije