Svemir

SpaceX šalje lignje i vodene medvjede u kosmos

SpaceX šalje lignje i vodene medvjede u kosmos
Foto: Pixabay | SpaceX šalje lignje i vodene medvjede u kosmos
N.N.

SpaceX se sprema da put Internacionalne svemirske stanice pošalje 22. po redu teretnu misiju, a među predmetima će se naći i neki zanimljivi organizmi sa Zemlje.

U Dragon teretnoj kapsuli je rezervisano mjesto i za bebe lignje, te za vodene medvjede, koji će kosmonautima pomoći da pronađu odgovore na neka ključna pitanja o kosmičkim putovanjima.

Naučnici se nadaju da će lignje biti od koristi u istraživanju toga kako se mikroorganizmi u životinjama ponašaju u kosmosu, te kako mikrogravitacija utiče na simbiozu.

Mikroorganizmi igraju važnu ulogu u razvoju većih organizama, a važni su i za ljudsko zdravlje, posebno za imuni sistem. Još uvek nije poznato kako se taj odnos mijenja tokom boravka u svemiru, pa bi ovaj eksperiment trebalo da odgovori na to pitanje.

U ogledu učestvuju i vodeni medvjedi, organizmi koji mogu da prežive i u najekstremnijim uslovima, a istraživanje toga kako reaguju na stres u kompleksnom okruženju bi trebalo da pomogne u razumijevanju kako kosmos utiče na astronaute, te koje bi mjere u budućnosti mogle bolje da ih zaštite od uticaja okruženja.

(pcpress.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije