Svemir

Spejs Eks stigla u ISS, među putnicima i saudijska astronautkinja

Spejs Eks stigla u ISS, među putnicima i saudijska astronautkinja
Foto: Pixabay | Spejs Eks stigla u ISS, među putnicima i saudijska astronautkinja

KEJP KANAVERAL - Raketa američke svemirske kompanije Spejs Eks stigla je danas na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), a među putnicima je bila i prva arapska astronautkinja koja je poletjela u svemir.

Biomedicinska naučnica Rajana Barnavi je jedna od dvoje saudijskih državljana u drugoj privatnoj misiji kompanije, prenosi Bi-Bi-Si.

Ona će na ISS provesti 10 dana, gde će raditi na istraživanju matičnih ćelija i raka dojke.

Barnavi je rekla da se nada da će inspirisati žene na Bliskom istoku, kao i da je srećna i počastvovana zbog toga što je prva saudijska astronautkinja koja je otišla u svemir.

Pored nje, na ISS je stigao i pilot borbenog aviona saudijskog vazduhoplovstva Ali el Karni, kao i ljubitelj sportskih automobila Džon Šofner i Pegi Vitson koja drži američki rekord od 665 dana provedenih u svemiru, navodi AP.

Raketa je poletjela u nedjelju uveče oko 23.37 kada su se stvorile povoljne vremenske prilike za uzlijetanje, a let je organizovala kompanija "Aksiom spejs".

Kompanija nije navela koliko koštaju karte do ISS, međutim prethodno je objavljeno da je cijena jednog mjesta u raketi 55 miliona dolara.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije