Svemir

Spejs-Iks nastavlja misije: Nevjerovatne scene na nebu

Spejs-Iks nastavlja misije: Nevjerovatne scene na nebu
Foto: Screenshot / Youtube | Spejs-Iks nastavlja misije: Nevjerovatne scene na nebu

Kada je kompanija Spejs-Iks u subotu, 13. Juna, lansirala raketu "Falkon 9" u svemir, izbacila je 58 "Starlink" satelita i tri "Planet skaj-sat" satelita u orbitu. Misija je bila uspješna, a na nebu je prizor bio nevjerovatan.

"Spejs-Iks" lansirao je raketu u 5.21 ujutro, nešto više od jednog sata prije izlaska sunca, iz kompleksa svemirske lansirne stanice na Floridi. Dok se raketa penjala na predjutarnje nebo, njen izduvni trag bio je osvijetljen sunčevom svjetlošću, stvarajući zadivljujući pogled, piše "Lajv sajens".

Neki posmatrači su čak izvijestili da su vidjeli raketni manevr rakete "Falkon 9" kad je dotakao "Spej-Iksov" bespilotni brod na oko 600 kilometara u Atlantskom okeanu. Neke od ovih nevjerovatnih fotografija lansiranja možete vidjeti zahvaljujući fotografima i gledaocima koji su svoju fascinaciju podijelili na Twitteru.

Lansiranje rakete "Falkon 9" u subotu bila je deveta misija lansiranja na desetine Starlinkovih internet-satelita odjednom, dok kompanija gradi megasazviježđe u orbiti. Sateliti su dizajnirani da omoguće pristup internetu velike brzine bilo gdje na Zemlji, posebno na zabačenim lokacijama.

Lansiranje rakete "Falkon 9" bilo je drugo od tri komercijalna lansiranja u subotu.

(Sputniknews.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije