Svemir

Spejs iks poletio s hranom, ima i mrava

Spejs iks poletio s hranom, ima i mrava
Foto: Tanjug/AP | Spejs iks poletio s hranom, ima i mrava
Tanjug

Spejs Iks isporuka u kojoj su, između ostalog, mravi, avokado, sladoled i robotska ruka veličine čovjeka lansirana je danas prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).

Isporuka koja treba da stigne u ponedjeljak je 23. koju američka komercijalna svemirska kompanija "Spejs Iks" (SpaceX) vlasnika Ilona Maska obavlja za NASA za nešto manje od jedne decenije, prenosi AP.

Raketa Falkon (Soko) je jutros lansirana iz NASA Kenedi svemirskog centra na Floridi kako bi podigla kapsulu Dragon (Zmaj) koja nosi više od 2.170 kilograma zaliha i eksperimenata, kao i svježu hranu, uključujući avokado, limun, pa čak i sladoled za sedam astronauta svemirske stanice.

Izviđači su poslali mrave, račiće i biljke potrebne za eksperimente, dok naučnici sa Univerziteta u Viskonsinu šalju sjeme male cvjetnice koja se koristi u genetskim istraživanjima, a takođe uzorci betona, solarnih ćelija i drugih materijala koji takođe stižu će biti podvrgnuti bestežinskom stanju.

Letjelica nosi i eksperimentalnu robotsku ruku jedne japanske kompanije koja će pokušati da spaja predmete u orbiti i obavlja druge svakodnevne poslove koje obično obavljaju astronauti, a prvi testovi će se obaviti unutar svemirske stanice.

Današnje lansiranje je drugi pokušaj slanja letjelice "Spejs Iks" sa ovim teretom, nakon što je jučerašnji pokušaj spriječilo olujno vrijeme.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije