Svemir

Spremite se za zvezdani spektakl: Kiša meteora i pun Mjesec u istoj noći

Spremite se za zvezdani spektakl: Kiša meteora i pun Mjesec u istoj noći
Foto: N.N. | Spremite se za zvezdani spektakl: Kiša meteora i pun Mjesec u istoj noći

Kiša meteora, svojevrsni zvjezdani spektakl biće vidljiv i ove godine. Ako ste među zaljubljenicima u zvjezdano nebo, nađite u noći između 12. i 13. avgusta lijepo, mirno i uzvišeno mjesto sa kojeg ćete uživati u "zvjezdanom pljusku", kada će on biti najintenzivniji.

Pogled u nebo ovog avgusta može malo da poremeti pun Mjesec, a najbolji uslovi za posmatranje kiše Perseida biće između 22h do jutra.

Kiša takozvanih meteorskih rojeva, specifična je po meteorima koji su mnogo "vatreniji" i svjetliji od tipičnih. Svake godine Perseidi prekriju nebo kada se Zemlja mimoilazi sa kometom Svift Tatl, a onda se sitni komadi komete sudaraju sa našom atmosferom i tako prave "vatrene kugle".

Ukoliko želite da posmatrate ovu pojavu, kako se navodi na sajtu NASA-e, u zavisnosti od vremena kada posmatrate spektakl, kiša meteora može da izgleda drugačije. Tako da ako posmatrate nebo oko 22 časa, vidjećete manje meteora, ali oni će imati duže "repove".

Kada dostigne svoj vrhunac, kiša Perseida može da sadrži između 50 i 100 meteora po satu, prenosi Biznis insajder.

Perseidi su, inače, nazvani po sazvježđu Persej, odakle se i pojavljuju.

Zato, ako ste u mogućnosti, a volite da gledate zvjezdano nebo, udaljite se od gradske vreve i osvjetljenja, najbolje na nekoj uzvišici, lezite i uživajte dok gledate zvezde padalice.

Na mobilni telefon zaboravite, jer ćete možda, dok gledate u njega, propustiti aktivnost Perseida, a vjerovanje kaže da će vam se ako zamislite želju kad vidite zvijezdu padalicu ona i ostvariti, pa lijepe želje poželite!

(b92.net)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije