Svemir

"Spremni smo za otkrivanje vanzemaljaca, treba više novca"

"Spremni smo za otkrivanje vanzemaljaca, treba više novca"
Foto: Pixabay/Ilustracija | "Spremni smo za otkrivanje vanzemaljaca, treba više novca"

Voditelj jednog od američkih državnih opservatorija, dr Anthony Beasley, za BBC je rekao kako smatra da se potraga za inteligentnim oblicima života u svemiru mora ozbiljnije shvatiti te da bi vlade trebalo da podrže istraživanja u područjima koja državni fondovi već godinama izbjegavaju.

Njegova podrška programu potrage za vanzemaljskim oblicima života, SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence), značajna je promjena u stanovištu prema području za koje se donedavno smatralo da je na rubu nauke.

Beasley je svoje mišljenje iznio na sastanku Američkog udruženja za unapređenje nauke u Sijetlu.

Direktor američke Državne opservatorije za radio-astronomiju u Šarlotsvilu rekao je kako i on vjeruje da je "stigao trenutak da SETI oživi i da se na odgovarajući način integriše u ostala polja astronomije".

Istovremeno je jedan od privatnih pokretača i donatora SETI-ja saopštio da će se teleskopi opservatorija VLA (Very Large Array) u Novom Meksiku uskoro koristiti kako bi se otkrili znaci vanzemaljskih oblika života u drugim svjetovima.

VLA je opservatorij s više antena i koristi neke od najbolje opremljenih teleskopa na svijetu.

Doktor Andrew Siemion, voditelj naučnog tima koji radi na projektu Breakthrough Listen u istraživačkom centru SETI Univerziteta Berkli u Kaliforniji, smatra da uključenje opservatorija VLA u istraživanja znači da bi se izgledi za otkrivanjem vanzemaljskih oblika života mogli povećati za "deset ili čak stotinu puta".

"Spremni smo za najsveobuhvatnije istraživanje čitavog neba dosad, a to znači za otkrivanje vanzemaljskih oblika života", rekao je za BBC.

Po njegovom mišljenju je podjednako važna i vjerodostojnost koju učestvovavnje VLA uvodi u čitavu priču.

"Željeli bismo vidjeti kako se SETI transformiše iz malog projekta kalifornijskih naučnika i inženjera, izolovanih iz akademskih krugova, u program koji će podjednako biti sastavni dio astronomije i astrofizike kao i bilo koje drugo polje istraživanja", rekao je.

Projekat Breakthrough Listen finansira se iz privatnih fondova. Naučnici tragaju za znakovima komunikacije među vanzemaljskim oblicima života u svemiru. Ovaj desetogodišnji projekat započeo je 2016. godine, a finansira ga milijarder Yuri Milner iznosom od 100 miliona dolara.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije