Svemir

Sudar Mliječnog puta i Andromede za četiri milijarde godina

Sudar Mliječnog puta i Andromede za četiri milijarde godina
Sudar Mliječnog puta i Andromede za četiri milijarde godina
Beta, AFP

VAŠINGTON - Sudar kataklizmičnih razmjera između galaksija Mliječni put i Andromeda je neizbježan, ali za četiri milijarde godina, saopštila je američka svemirska agencija NASA.

"Naš model statistički odgovara frontalnom sudaru galaksija Andromeda i Mliječni put", objasnio je na konferenciji za novinare Reland van der Marel, astrofizičar instituta Spejs teleskop sajens (Space Telescope Science) iz Baltimora.

Do tog zaključka došlo se na osnovu mjerenja brzine i smjera kretanja Andromede, što je komplikovana operacija dobijena zahvaljujući svemirskom teleskopu Habl (Hubble).

Andromeda, koju nazivaju i M31, trenutno se nalazi na udaljenosti od 2,5 miliona svjetlosnih godina (jedna svjetlosna godina jednaka je 9.460 milijardi kilometara), ali se neumitno kreće prema Mliječnom putu.

Galaksije se kreću jedna prema drugoj zbog njihovih sila gravitacije, kao i nevidljive tamne materije koja ih okružuje.

"Poslije skoro jednog vijeka spekulacija u naučnoj zajednici o sudbini Andromede i njoj susjednog Mliječnog puta, najzad imamo jasnu predstavu

o kosmičnim događajima u milijardama godina koje dolaze", kazao je Sangmo Toni Son iz baltimorskog instituta.

Scenario je sličan ulozi udarača u bajzbol meču, igrača koji posmatra kako me se lopta približava velikom brzinom, navode astrofizičari.

Iako se Andromeda našoj galaksiji približava 2.000 puta brže, biće joj potrebno četiri milijarde godina do sudara sa Mliječnim putem.

Kompjuterske simulacije urađene na osnovu podataka teleskopa Habl pokazale su i da će poslije sudara dvije galaksije biti potrebne još dvije milijarde godina za okončanje njihovog potpunog spajanja.

Iz toga će proizaći jedna galaksija eliptičnog oblika, objašnjavaju astronomi.

Sunce će se tada nalaziti u novoj oblasti u svemiru, ali Zemlji i našem solarnom sistemu ne prijeti uništenje, tvrde naučnici.

Uprkos spajanju dvije galaksije, zvijezde koje se u njima nalaze veoma su udaljene jedne od drugih i veoma je moguće da se neće sudariti tokom

procesa spajanja.

Zvijezde će promijeniti mjesto i naći će se u drugim orbitama, a simulacije pokazuju da će solarni sistem biti pomjeren dalje od centra galaksije u odnosu na današnji raspored.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije