Svemir

Superkrvavi vučji Mjesec 21. januara vidljiv i u BiH

Superkrvavi vučji Mjesec 21. januara vidljiv i u BiH
Foto: N.N. | Superkrvavi vučji Mjesec 21. januara vidljiv i u BiH

Zaljubljenici u nebeske fenomene moći će u nedjelju, 20. januara, doživjeti jedinu potpunu pomračinu Mjeseca ove godine.

Fenomen superkrvavog vučjeg Mjeseca, kad izgleda veći i sjajniji nego inače, biće najvidljiviji ljudima u zapadnoj hemisferi, odnosno na polovini Antarktika, cijelom Grenlandu, cijeloj Sjevernoj i Južnoj Americi, uključujući i Centralnu Ameriku s Karibima.

U vrijeme potpune pomračine Zemlja prolazi između Sunca i Mjeseca i baca sjenu na njega. Za razliku od potpunog pomračenja Sunca, potpuna pomračenja Mjeseca mogu se slobodno posmatrati bez zaštite za oči.

Mjesec bude "krvav" zbog tamnocrvene boje kojom sija kad se nađe u Zemljinoj sjeni. Riječ "super" koristi se za označavanje "supermjeseca". Ovaj pojam zapravo nije astronomski, nego astrološki, i odnosi se na položaj Mjeseca u perigeju za faze mlađaka ili uštapa. Tada je prividno veći i sjajniji nego za vrijem uštapa, koji nastupa u nekoj drugoj tački Mjesečeve staze udaljenijoj od Zemlje.

Mjesec je za uštapa u perigeju oko 14 odsto prividno veći i oko 30 odsto sjajniji nego za vrijeme uštapa u apogeju. To podsjeća na pojavu kada nam se čini da je puni Mjesec nad obzorom veći nego kad je visoko nad horizontom, premda je u tom slučaju čak udaljeniji i u stvarnosti nešto manji. Astronomi i psiholozi još nisu uspjeli u potpunosti objasniti ovu pojavu.

"Vučjim" su Mjesec koji se pojavljuje u januaru nazivala indijanska plemena, od kojih su taj naziv preuzeli i prvi kolonosti Novog svijeta.

Mjesec bi između 20. i 21. januara trebalo da bude vidljiv svima u zapadnoj hemisferi, a šta će i koliko tačno moći vidjeti, zavisiće od toga hoće li nebo biti vedro ili oblačno. Tokom prvog sata Mjesec će prolaziti kroz različite faze, pretvarajući se u narandžastu i crvenu - gotovo nalik na Mars.

U 5.43 po našem vremenu Mjesec bi trebalo da zasija tamnocrvenim sjajem, a njegova boja može varirati zavisno od atmosferskih uslova. Pomračina će trajati do ponedjeljka, 21. januara, poslije podne.

Biće to posljednja potpuna pomračina Mjeseca sve do 2021. godine. Nema garancije da će se svemir uskladiti tako da sljedeća pomračina padne u vrijeme supermjeseca i ko zna kad će se sljedeći put čuti za pojam superkrvavog vučjeg Mjeseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije