Svemir

Pratite nas na Google news

Svađa Rusije i Amerike oko Mjeseca: Šta sadrži plan Vašingtona?

Svađa Rusije i Amerike oko Mjeseca: Šta sadrži plan Vašingtona?
Foto: Pixabay | Svađa Rusije i Amerike oko Mjeseca: Šta sadrži plan Vašingtona?
N.N.

Tvrdnje da SAD ne žele da uključe Rusiju u sporazum "Artemis akords" o pokoravanju Meseca - nisu istinite, rekao je vršilac dužnosti zamjenika direktora NASA za međunarodna pitanja Majkl Gold, dok je iz "Roskosmosa" potvrđeno da su spremni za pregovore sa NASA.

Prema njegovim riječima, spekulacije u medijima "nisu tačno odražavale" suštinu sporazuma, te ga zato reakcije ruske strane nisu začudile.

"Iskreno, da sam bio na njihovom mjestu i ja bih, najvjerovatnije, isto reagovao, s obzirom na plasirane informacije", naglasio je Gold.

On je dodao da je "NASA bila razočarana reakcijom Rusije, posebno imajući u vidu da je suština dokumenta u to vrijeme još bila nepoznata".

Gold je naglasio da se nada da će Rusija podržati SAD "u formiranju standarda ponašanja, koji će omogućiti da se obezbijedi mirna i prosperitetna budućnost za Rusiju, SAD i cijeli svijet".

Američka svemirska agencija je takođe potvrdila da razmatra Rusiju kao partnera u okviru sporazuma. Govoreći o tome da li Moskva može sklopiti sa Vašingtonom sporazum o Mjesecu, Gold je odgovorio da je "Rusija to učinila u mnogim aspektima" i podsjetio da je zemlja potpisnica Sporazuma o kosmosu iz 1967. godine.

"Stoga se nadam da će sada, kada smo opisali na čemu se ti sporazumi zasnivaju, Rusija imati priliku da ih detaljno analizira", dodao je Gold.

Prema njegovim riječima, učešće Rusije u nastanku Mjesečeve orbitalne stanice "Gejtvej" mogao bi biti prvi korak ka zaključivanju dogovora između Moskve i Vašingtona u okviru predloženih sporazuma "Artemis akords" o osvajanju Meseca.

Iz ruske svemirske agencije "Roskosmos"  kasnije je saopšteno da su spremni za pregovore s NASA o realizaciji projekata o istraživanju Mjeseca.

"Ambiciozni projekti o istraživanju Mjeseca mogli bi biti ozbiljan faktor za saradnju dvije zemlje u teškim vremenima", rekao je zamjenik generalnog direktora "Roskomosa" za međunarodnu saradnju Sergej Saveljev.

On je konstantovao da su se posljednjih godina kanali direktne komunikacije između "Roskomosa" i NASA u mnogim oblastima oslabili.

"Umjesto da se razgovara o desetinama projekata, sve se svodi na prevoz astronauta do Međunarodne svemirske stanice ili na isporuku ruskih motora RD-180/181 Americi", rekao je on.

Ranije je Rojters saopštio da SAD pripremaju međunarodni sporazum o vađenju resursa na Mjesecu, koji ne uključuje Rusiju, što je izazvalo oštre kritike Moskve.

NASA je nakon toga predstavila osnovne principe na kojima će se zasnivati međunarodni sporazum o pokoravanju Mjeseca.  Prema pisanju agencije, sporazum koji će dobiti naziv "Artemis akords", predviđa formiranje "bezbjednosnih zona" oko budućih baza na Mjesecu s ciljem "sprečavanja nanošenja štete ili miješanja konkurentnih zemalja ili kompanija, koje rade u neposrednoj blizini".

"Artemis akords" predstavljaće niz bilateralnih ugovora, sklopljenih između SAD i zemalja partnera. Kako su naveli, u osnovi dogovora biće principi Sporazuma o kosmosu iz 1967. godine.

(Sputniknews.com)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije