Svemir

Svemirski otpad udario i oštetio Međunarodnu svemirsku stanicu

Svemirski otpad udario i oštetio Međunarodnu svemirsku stanicu
Foto: Ilustracija/Arhiva | Svemirski otpad udario i oštetio Međunarodnu svemirsku stanicu

Komad svemirskog otpada koji je bio premali da bi bio uočen na vrijeme, pogodio je Međunarodnu svemirsku stanicu i oštetio robotsku ruku "Kanadarm 2". Instrument je, srećom, još funkcionalan, ali mu je probijena termička zaštita i oštećene neke komponente.

Svemirske agencije i naučna zajednica već neko vrijeme upozoravaju na problem svemirskog otpada (ostataka prethodnih misija i satelita van upotrebe), navodeći da je to tempirana bomba.

Stručnjaci prate više od 23.000 komada većih od teniske loptice kako bi se izbjegao njihov sudar sa Međunarodnom svemirskom stanicom ili satelitom.

Manje objekte je nemoguće pratiti, što ne znači da oni ne mogu da nanesu značajnu štetu aktivnim misijama u orbiti Zemlje, piše Sajens alert.

Sto trideset miliona malih dijelova kruži u Zemljinoj orbiti.

Robotska ruka "Kanadarm 2" (SSRMS), koju je dizajnirala Kanadska svemirska agencija, dio je opreme Međunarodne svemirske stanice već punih 20 godina. Radi se o robotskoj ruci od titanijuma koja služi za održavanje stanice i kao pomoć pri manevrisanju objekata izvan Stanice, poput teretnih brodova.

Za sada nije poznato kada je tačno došlo do udara. Šteta je prvi put uočena 12. maja, tokom rutinskog pregleda.

"Uprkos udaru, trenutne analize pokazuju da je uređaj i dalje funkcionalan. Šteta je ograničena na manji dio ruke i termički pokrivač. 'Kanadarm 2' nastavlja s planiranim operacijama", objavila je Kanadska svemirska agencija.

Iako je MSS ovoga puta imala sreće, problem svemirskog otpada povećava se iz godine u godinu i samo je pitanje vremena kada bi moglo doći do ozbiljnije štete. Međunarodna svemirska stanica prošle godine je morala tri puta da izvede manevre kako bi izbjegla sudare sa otpadom.

Evropska svemirska agencija procjenjuje da oko Zemlje trenutno kruži oko 130.000.000 sitnih dijelova manjih od jednog milimetra.

(RTS.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije