Svemir

Svemirski teleskop Habl otkrio je nešto bez presedana

Svemirski teleskop Habl otkrio je nešto bez presedana
Foto: Printscreen/YouTube | Svemirski teleskop Habl otkrio je nešto bez presedana

Najudaljenija zvijezda - ili možda par zvijezda - koju su astronomi ikada vidjeli upravo je otkrivena zahvaljujući teleskopu Habl i masivnom jatu galaksija.

Daleko od Zemlje, univerzum se savija oko ogromne mase galaktičkog jata, stvarajući gravitaciono sočivo u prostor-vremenu, slično zakrivljenom sočivu u lupi.

Tako je Habl otkrio nešto malo i skriveno: zvjezdani sistem iz ranog univerzuma.

Daleki zvjezdani sistem nosi zvanično ime WHL0137-LS, ali su ga astronomi koji su ga pronašli nazvali "Earendel" od staroengleske riječi koja znači "jutarnja zvijezda" ili "svjetlost koja se diže".

Earendel sistem kakav danas vidimo sijao je u periodu samo 900 miliona godina od Velikog praska, prema autorima novog rada u časopisu Nature koji opisuje otkriće.

Čak i po standardima drevnih zvijezda, Earendel se izdvaja: astronomi su posmatrali prethodnog rekordera, po nadimku Ikar, starog 9,4 milijarde godina - 3,4 milijarde godina mlađeg od ovog novog rekordera.

Čak i najstarije poznate supernove, obično najsjajniji i najlakše uočljivi pojedinačni objekti u ogromnom prostoru vremena, mlađe su od Earendela.

Svjetlost ove zvijezde putovala je 12,9 milijardi godina do Zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije