Svemir

Svemirski teleskop Hubble se ponovo ugasio

Svemirski teleskop Hubble se ponovo ugasio
Foto: Pixabay | Svemirski teleskop Hubble se ponovo ugasio

Američka svemirska agencija NASA je saopštila da svemirski teleskop Hubble ima problema s kompjuterom, što znači da je morao prekinuti svoje aktivnosti i ući u "safe" mod kako bi se obavio proces provjere.

Novi problem je još jedan nagovještaj da istorijski svemirski teleskop, koji je lansiran 1990. godine sve bliže svom kraju te da zajednica astronoma treba biti spremna za život nakon Hubblea.

Teleskop je već bio u "safe" modu u martu ove godine zbog "softverske greške", a prije toga je 2018. godine imao problem s dva žiroskopa.

Baš kao i Međunarodna svemirska stanica (ISS), svemirski teleskop Hubble bi trebao okončati svoje operacije u ovom desetljeću, ali tačan datum nije određen. Cilj NASA-e je da obavi što je više opservacija moguće prije nego Hubble "ode u penziju", prenosi klix.ba.

Nekoliko ključnih instrumenata su dio teleskopa od duže od 30 godina, što znači da im prijeti degradacija zbog visokog nivoa radijacije.

Jednom kada teleskop Hubble, koji se nalazi na visini od 568 kilometara, prestane s radom, NASA će morati odlučiti da li će mu dozvoliti ulazak u atmosferu Zemlje ili će ga podići u višu orbitu gdje bi mogao ostati desetljećima.

Treba reći da je hardver Hubblea nadmašio sva očekivanja. Posljednji put je servisiran 2009. godine, a procjenjivalo se da će biti operativan do 2016. godine. Ipak, njegov životni vijek je duži te bi trebao raditi najmanje do 2026. godine.

Mnogi kao nasljednika Hubblea vide svemirski teleskop James Webb, koji će ponuditi mnoge nove mogućnosti, uključujući povećan kapacitet za traženje izvanzemaljskog života te otkrivanje misterija tamne materije.

Novi teleskop će biti poslan daleko od Zemljine orbite, a to znači da ga NASA neće moći servisirati na isti način kao i Hubble. Stoga lansiranje novog teleskopa kasni jer on mora biti blizu savršenog operativnog stanja prije nego krene u misiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije