Svemir

Svemirski turizam: Prva Pakistanka poletjela u svemir (VIDEO)

Svemirski turizam: Prva Pakistanka poletjela u svemir (VIDEO)
Foto: Screenshot/YouTube | Svemirski turizam: Prva Pakistanka poletjela u svemir (VIDEO)

Prvi put pakistanska državljanka poletjela je u svemir, u misiji kompanije za svemirski turizam Virgin Galactic, kojoj je to peti uspješni komercijalni let u pet mjeseci.

Namira Salim prva je osoba "iz Pakistana koja je uspjela poletjeti u svemir", objavio je Virgin Galactic uz napomenu da je ona i državljanka Arapskih Emirata i Monaka.

Salim voli adrenalin i već je putovala na oba pola i skakala padobranom iznad Everesta, a među prvim je klijentima koji su kupili kartu za let u svemir kompanije koju posjeduje britanski milijarder Richard Branson. 

"Sviđa mi se titula 'prvi pakistanski astronaut'", kazala je Salim i dodala da je o letu u svemir sanjala još kao dijete. 

O tome čak nije čitala, nego je to upisano u njenom DNK, rekla je.

Konkurencija u svemirskom turizmu

Uz nju su juče na svemirskom letu bili Amerikanac Ron Rosano i Britanac Trevor Beattie. U realizaciji komercijalnih letova Virgin Galactic takmiči se s kompanijom Blue Origin u vlasništvu milijardera Jeffa Bezosa koji takođe predlaže suborbitalne letove i već je poslao u svemir 31 osobu, prenosi Index.

Ali nakon nesreće u septembru 2022. na letu bez posade otvorena je istraga i završena krajem septembra zahtjevom američkog vazdušnog regulatora da se sprovedu izmjene kako bi se letovi mogli nastaviti. 

Blue Origin je izjavio da "predviđa uskoro obnoviti letove".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije