Svemir

Tajne Crvene planete: Misterija Marsovog polarnog leda i atmosfere

Tajne Crvene planete: Misterija Marsovog polarnog leda i atmosfere
Foto: Pixabay/Ilustracija | Tajne Crvene planete: Misterija Marsovog polarnog leda i atmosfere

Istraživači sa Kalifornijskog tehnološkog instituta, Univerziteta u Koloradu i NASA laboratorije za mlazni pogon u Kaliforniji razvili su novi model koji se bavi vezom između Marsove atmosfere i ledenih ležišta, prenosi Fiz.org.

Prema pisanju medija, tim je želio da potvrdi teoriju koju su 1966. godine objavila dvojica naučnika sa Tehnološkog univerziteta, kada su postulirali da prisustvo tanke atmosfere ugljen-dioksida na Marsu, koju je prvi put otkrio svemirski brod "Mariner IV", može da se objasni postojanjem "dugoročno stabilnog polarnog taloga leda ugljen-dioksida" na planeti, koje "kontroliše globalni atmosferski pritisak".

Novi model istražuje postojanje slojevitog skladišta ledene vode i leda ugljen-dioksida na Marsovom južnom polu, koji očigledno sadrži toliko ugljen-dioksida koliko cjelokupna atmosfera planete danas.

"Obično, kada koristite model, ne očekujete da se rezultati toliko poklapaju s onim što posmatrate. Ali debljina slojeva, kako je odredio model, lijepo se podudara s radarskim mjerenjima sa satelita u orbiti", rekao je Peter Buhler, doktor nauka kompanije NASA i autora modela.

Istraživači nagađaju da je ležište nastalo zbog Marsovog kolebanja na rotacionoj osi tokom posljednjih 510.000 godina, što je dovelo do toga da pol prima različitu količinu sunčeve svjetlosti.

Tako se led formirao kada je južni pol primio manje sunčeve svjetlosti, ali podlegao tokom sunčanijih perioda, a ovaj ciklus doveo je do stvaranja naizmjeničnih slojeva vode i leda.

"Naše određivanje istorije velikih Marsovih promjena pritiska je od suštinske važnosti za razumijevanje evolucije Marsove klime, uključujući istoriju stabilnosti tečnosti vode na površini Marsa", primijetio je Buhler.

(Sputniknews.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije